Vali: Mercedes bana değil Devlete hibe edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2006 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Valisi Erdal Ata, kendisine bölgedeki Organize Sanayi Bölge yönetimlerinin 350 bin YTL değerinde Mercedes marka makam otomobili hibe ettiğinin ortaya çıkması, ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri'nden ?Müteşebbis heyet başkanı' sıfatıyla ?Huzur hakkı' adı altında para alması haberleri üzerine otomobilin kendisine değil devlete hibe edildiğini söylledi. Vali Ata, kendisine ödenen paraların da yüksek meblağ tutmadığını, vergisinin de beyan edildiğini belirtti.

Vali Ata, hakkında yayınlanan haberlere çok üzüldüğünü, bölgede çevreyi kirleten sanayi kuruluşlarına ayırım gösterilmeden gereken cezaların uygulandığını belirtirken, makam otomobilini bölgedeki 6 organize sanayi bölgesinin hibe ettiğini söyledi. Vali Erdal Ata, ?Otomobilin hibe edildiği doğru. Yanlış olan ve hedef gösterilen Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'dir. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nin makam aracı alımına tek kuruş katkısı yoktur? dedi.

Kocaeli Valisi Erdal Ata, şöyle devam etti: ?Otomobil, İMES Kimyacılar, Plastikçiler, Kömürcüler, İstanbul Makinacılar ve Mermerciler Organize Sanayi Bölgeleri yönetimleri tarafından alındı. Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayi kuruluşları var. Mermercilerde birkaç tane sanayi kuruluşu var. Diğerlerinde çakılmış olan tek bir çivi, tek bir fabrika yok. Getirip de tehlikeli atıkların makam aracıyla bağlantı kurulması adice bir yalandan başka birşey değildir. Bunu yayınlayan gazete, yazarlar ve muhabirleri hakkında hukuki mücadelemi yapacağım.?

Vali Erdal Ata, açıklamasının devamında, spor kulübüne, okullara yardım yapanlara ceza yazılmadığının iddia edildiğini belirterek, ?Kesinlikle böyle bir şey yok. İsteyene belgelerini sunabilirim. Okul yaptırıp da bizden defalarca ceza almış birçok sanayi kuruluşu var. Asla ve asla, kim olursa olsun hangi kuruma yardım yaparsa yapsın çevreyle ilgili yanlış yaptığı takdirde müsamaa göstermemiz mümkün değildir? dedi.

Sanayi kuruluşlarına kesilen cezaların listesini de veren Vali Erdal Ata, ?Huzur hakkı? adı altında kendisine ödenen paranın yasal olduğunu, bunu birçok valinin de yasal hak olarak aldığını söyleyerek şöyle devam etti: ?Huzur hakkında yasal olmayan hiçbir şey yok. Organize Sanayi Bölgeleri Yasası'nda verilen bir haktır. Bunu almamızda yasal olmayan hiç bir şey yok. Miktar, yapılan toplantı sayısına bağlıdır. Miktar olarak bir şey söylemek mümkün değil. Maliye'ye beyanlarını verdik ve vergisini de ödüyorum. Yapılan toplantıya göre 3- 5 milyar arasında değişiyor.?

?ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ DAHA DÜZENLİ'

Vali Erdal Ata, Kocaeli'ndeki tüm sanayi kuruluşlarının organize sanayi bölgelerinde olmadığını anlatırken, şöyle devam etti: ?Organize Sanayi Bölgesi'nde olan kuruluşlar daha düzenli, daha disiplinli ve kontrol altında. Bizim ilimizde Sanayi Odası'na kayıtlı 1700 civarında sanayi kuruluşu var. 1'inci sınıf gayri sıhhi müessese ruhsatı almış 400, büyük ve küçüklü ikinci ve üçüncü sınıf işletme ruhsatı almış 7 bin işyeri olduğunu biliyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nde olanlar bu rakamın yüzde 10-15, bilemediniz yüzde 20'sini teşkil eder. Kalanlar organize sanayi bölgesi dışında. Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılmış olan sanayi kuruluşları daha disiplinli, daha düzenli ve çevreye saygılı. Bunlar içersinde Dilovası hariç. Çünkü Dilovası'nda ?an organizeden' (Düzensiz Organize) organizeye geçilmiştir. Diğerlerinde hemen hemen hiç bir sorunumuz yoktur.?

Vali Erdal Ata açıklamasında, zehirli varillerle ilgili açıklanan kuruluşun da organize sanayi bölgeleri dışında faaliyet gösterdiğini belirtirken, şöyle konuştu: ?Muhtemelen gayriresmi olarak kaçak üretim yapan firmalar var. Gerekli izinleri almamış veya depo ruhsatı almış, ama fabrika olarak çalışan yerler var. Gebze ve diğer bölgelerde var. Bir kısmının ruhsat alamamalarının sebebi mülkiyet alamamak. Bir kısmı sanayi alanı olarak belirlenmemiş yerlere sanayi kuruluşu kurmuş. Bir kısmı 2 B olayı olabilir. Bunlar çok eski yıllarda yapılmış sanayi kuruluşları. Benim dönemimde ruhsat verilmiş kuruluşlar değil.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber