Genel Sağlık Sigortası memurun maaşını düşürmez

Haber Giriş : 23 Nisan 2006 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aylık geliri 127 YTL olan herkesten 64 YTL sağlık sigortası primi mi alınacak?

- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda böyle bir hüküm yer almıyor. Bu hesaplama 1992'de başlayan 3816 sayılı Yeşil Kart Kanunu uygulamasına dayandırılıyor.

Yeşil Kart Kanunu'na göre; aynı hanede yaşayan eş, ana, baba ve çocuklar ile üçüncü dereceye kadar hısımların toplam gelirleri esas alınarak hesaplanan kişi başına gelir tutarı 128 YTL'den az olursa; bu kişilere yeşil kart verilebiliyor. Bu uygulama 14 yıldır devam ediyor. Bugün için yeşil kart sahibi yaklaşık 13 milyon yurttaşımız bu koşulları yerine getirerek sağlık yardımlarından parasız yararlanıyorlar. Ancak bu, sanki herkesin prim ödeyeceği gibi anlaşılıyor. Oysa halen sağlık sigortası kapsamında olan hiç kimse ilave prim ödemeyecek. SSK, Bağ-Kur, ES kapksamında sağlık güvencesi olanlar, aynı şekilde genel sağlık sigortası güvencesine de sahip olacaklar. Şu anda hiçbir sağlık güvencesi olmayan kesim de GSS kapsamına alınıyor. Bu kesim için de, yoksullar için yukarıda anlatıldığı gibi devletçe prim ödenecek. Yoksul olmayanlar için sağlık primi ödeyerek GSS'ye katılma olanağı getirildi. Soruda sözü edilen prim, sadece bu kesim için geçerli ve bir kişi için değil, bir aile için.

Sağlık sisteminde eski haklardan geri gidiş yok

Temel Teminat Paketi adı altında bazı hastalıkların sigorta kapsamı dışına çıkartılacağı yoğun olarak dile getiriliyor. Haklılık payı yok mu?

- GSS hükümleri hiçbir çalışanın ve emeklinin mevcut haklarını geriye götürmüyor. Tam tersine, bütün yurttaşlarımızın, özellikle Yeşil Kart kapsamındaki vatandaşlarımızın sağlık yardımlarının kapsamı genişliyor. Yasanın, GSS'ce sağlanacak sağlık hizmetlerinin kapsamını düzenleyen 63'üncü maddesine göre ise halen SSK, Bağ-Kur, ES, Maliye Bakanlığı ve Yeşil Kart kapsamında bulunan haklardan hiçbir şekilde geriye gidiş söz konusu değil. Hatta koruyucu sağlık hizmetlerinin ve tüp bebek uygulaması ile kapsam daha da genişliyor. Yurtdışında tedavi hakkı tüm yurttaşlarımıza tanınıyor. GSS'ce karşılanmayacak sağlık hizmetleri sadece estetik amaçlı sağlık hizmetleri ve Sağlık Bakanlığınca izin veya ruhsat verilmeyen veya tıbben sağlık hizmeti olduğu kabul edilmeyen sağlık hizmetleri. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda 'Temel Teminat Paketi' kapsamı ve kavramı yer almıyor. İlk tasarıda yer alan bu kavram, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nda sosyal tarafların istemleri üzerine tasarıdan çıkarıldı. Eleştiriler, o ilk tasarıya göre yapılıyor.

Asgari ücretin yüzde 75'ini geçen katkı payı alınmayacak

Muayene, tetkik ve tedavinin her evresinde katkı payı altında ek ödeme isteneceği savunuluyor. Bu da mı abartılı bir değerlendirme?

- Evet biraz abartılı... Yasa ile halen SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, devlet memurları ve Yeşil Kartlılarda uygulanmakta olan katkı payı ödemesi uygulaması sürdürülüyor. Bugün olduğu gibi ayakta tedavide kullanılan ilaç ve ortez-protezlerde yüzde 10-20 arasında katkı payı alınacak. Genel Sağlık Sigortası ile katılım payı alınacak yeni bir unsur getirilmiyor. Hatta katkı payı tutarının asgari ücretin yüzde 75'ini (398 YTL) geçmesi halinde, aşan kısmı sigortalıdan alınmayacak. Bu oran halen asgari ücretin 1-1.5 katı arasında değişiyor. (SSK'da çalışanlarda 797 YTL, emeklilerde ise 531 YTL.)

Genel Sağlık Sigortası memurun maaşını düşürmez

Memur aylıkları GSS prim kesintisi nedeniyle yüzde 5 oranında düşecek mi?

- Yasa gereği memurların, -bazı istisnalar dışında- tüm aylıklarından prim alınacağı için bazı memurlarda aylıkların düşmesini önlemek amacıyla yasanın geçici 4'üncü maddesinde bu nedenle oluşan matrah farkının Kurum'unca karşılanması yönünde madde konuldu. Bir yıldan sonra ise ilgili personel yasalarında gerekli düzenlemenin yapılması bekleniyor. Böylece, kamu çalışanları açısından net ücrette bir düşme meydana gelmeyecek.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber