Başörtülü avukat hakimi Bakanlığa şikayet etti

YILDIZ AKTAŞ - Ankara Adliyesinde görülen bir davaya başörtülü girdiği gerekçesiyle duruşmaya alınmayan avukat Tuğba Arslan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) ardından olayı Adalet Bakanlığına da taşıdı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2013 15:38, Son Güncelleme : 03 Haziran 2020 13:46
Başörtülü avukat hakimi Bakanlığa şikayet etti

Avukat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11. Aile Mahkemesinde bir boşanma davasına avukat olarak katıldığını ancak hakim Mustafa Karadağ'ın kendisini başörtüsü nedeniyle duruşmaya almadığını söyledi.

Karadağ'ın, kendisini duruşmaya almama gerekçesini "Başının kapalı olduğu, Bangolar Yargı Etiği, Avrupa Barolar ve Hukuk birliktelikleri konseyi meslek kuralları AİHM'in ve Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün laiklik karşıtı güçlü bir dini simge ve siyasi bir simge olduğuna ilişkin kararı uyarınca avukatların başörtülü olarak duruşmada görev yapamayacakları" şeklinde açıkladığını anlatan Arslan, şöyle devam etti:

"Danıştay 8. Dairesi, 2012/5257 esas sayılı kararı ile TBB Meslek Kuralları'nın 20. maddesindeki 'başı açık' ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Duruşma esnasında, bu karar gereğince avukatların duruşmaya başörtüyle girmelerinde hiçbir engelleyici hükmün bulunmadığını belirttim ancak Karadağ, beni duruşmaya vekil olarak kabul etmedi."

Duruşmaya alınmamasının hukuka aykırı olduğunu, Anayasa ile güvence altına alınan savunma hakkının elinden alınarak avukatlık hizmeti yapmasının engellendiğini bildiren Arslan, gizlilik kararı bulunmayan ve yasa gereğince herkese açık olan duruşmada müvekkil ve diğer meslektaşlarının önünde mesleki onurunun zedelendiğini ve kadın avukat olarak mahkeme hakimince rencide edilerek aşağılandığını ileri sürdü.

Avukat başörtülü girdi diye duruşma ertelendi

-"Yalnızca hakim Karadağ tarafından böyle bir muameleye tabi tutuluyoruz"

Daha önce birçok mahkemede duruşmalara katılarak müvekkillerini temsil ettiğini vurgulayan Arslan, başörtüsünden dolayı yalnızca Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ tarafından böyle bir muameleye tabi tutulduğunu anlattı.

Arslan, "İnsan hakları ve insan onurunun korunmaya çalışıldığı dönemde, böyle uygulamalarla karşılaşmış olmam beni derinden yaralamıştır. Dünya İnsan Hakları Günü'nün kutlandığı bir zaman diliminde, böyle bir hukuksuzluğun cereyan etmesi Türkiye'nin de uluslararası arenada olumlu yönde seyreden imajına gölge düşürmüştür" diye konuştu.

Hakim Karadağ'ın uygulamasının Türkiye'de gerçek manada insan hak ve özgürlüklerini tesis ederek bu eşitsizliklerin önüne geçen Danıştay 8. Dairesi'nin kararına da açıkça aykırı oluduğuna işaret eden avukat Arslan, duruşmaya başörtüsüyle alınmamasına gerekçe gösterilen Bangalor Yargı Etiğinde de yasaklamaya ilişkin herhangi bir hükmün bulunmadığını bildirdi.

Bağlayıcılığı olmayan söz konusu Yargı Etiği ilkelerinde, hakimler için tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine atıfta bulunulduğunu, bu durumda aslında Karadağ'ın dayanak gösterdiği belgeye aykırı hareket ederek, hukuksuz bir uygulamaya sebep olduğunu savunan Arslan, şunları kaydetti:

"Uğramış olduğum bu haksız ve hukuksuzluğa ilişkin Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ hakkında Hakkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na 11 Aralıkta şikayette bulundum. Ayrıca yine dün de Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne adı geçen kamu görevlisiyle ilgili görevi kötüye kullanmak, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle iş ve çalışma hürriyetimi ihlal etmiş olması nedeni ile şikayette bulundum.

İnanıyorum ki keyfi bir uygulamaya imza atan kamu görevlisi hem toplumun vicdanda hem de Türk hukuk sisteminde gerekli değerlendirmeye tabi tutulacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber