Belediyelerin norm kadro esaslarında ilk göze çarpanlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2006 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar

BELEDİYE VE BAĞLI KURULUŞLARI İLE MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ NORM KADRO İLKE VE STANDARTLARINA İLİŞKİN ESASLAR'ın İlk Bakışta Dikkat Çeken Bazı Noktaları

1. Belediye Kanunu'nun 48. maddesi, belediye teşkilatının ?? norm kadroya uygun olarak yazı işleri, malî hizmetler, fen işleri ve zabıta birimlerinden ?? oluşmasını ve gerektiğinde sağlık, itfaiye, imar, insan kaynakları, hukuk işleri ve ihtiyaca göre diğer birimlerin oluşturulabileceğini karara bağlamaktadır.

Benzer şekilde 5018 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesi de ?Kamu idarelerinde aşağıda sayılan görevler, malî hizmetler birimi tarafından yürütülür? hükmünü getirmiştir.

Bu düzenlemelere göre, belediyelerde Hesap İşleri Dairesi/Müdürlüğü adı yerine ?Mali Hizmetler Dairesi/Müdürlüğü? adı tercih edilecektir. Birimin adının değişimine paralel olarak birim yöneticisinin unvanı da değişecektir. Dolayısıyla Hesap İşleri Dairesi Başkanı ve Hesap İşleri Müdürü unvanları artık kullanılmayacaktır.

Nitekim EK:3'de yer alan diğer unvanlar arasında ?Mali Hizmetler Dairesi Başkanı? ve ?Mali Hizmetler Müdürü? unvanlarına yer verilmiştir.

Bu şekilde belirlenen kadro ve unvan standartları mevzuata aykırı görülmektedir. Düzeltme yapılarak ?Mali Hizmetler? ifadesi öne çıkarılmalıdır.

2. Büyükşehir Belediyeleri için EK:2'de Yazı İşleri birimleri öngörülmemiştir. Oysa bu birimler hem belediye Kanunu'nda yer almakta hem de temel fonksiyon yürütmektedirler. Dolayısıyla EK:2'de yer verilmelidir.

3. EK:2'de Büyükşehir Belediyelerinde İdari ve Mali İşler Dairesi olması istenmektedir. İdari ve Mali İşler birimlerinin görevi ne olacaktır? Eğer destek hizmetleri yürütecekse adı ?Destek Hizmetleri? olabilir. Yazı işlerini yürütecekse ?Yazı İşleri? olabilir. Öte yandan ?Hesap İşleri (Mali Hizmetler)? birimlerinin olduğu yerde ne tür mali işler yürütülecektir. Ayrıca, Belediye Encümenine üye olarak hangi birim yöneticisi gidecek. Hesap İşleri mi, İdari ve Mali İşler mi yoksa Mali Hizmetler mi?

4. Gerek Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gerekse Belediye Kanunu belediyelerde iç denetim sistemini kurmaktadır. Buna göre teftiş yerine iç denetim, müfettiş yerine iç denetçiler olacaktır. Teftiş Kurulu Başkanlığı/Müdürlüğü yerine İç Denetim birimleri geçmelidir.

5. Bilindiği gibi birçok belediye temizlik işlerini özelleştirmiş durumdadır. Temizlik işlerini fiilen yürütmeyen bir belediye için kontrollük hizmetlerini yürütecek personel yeterli olacaktır. Dolayısıyla EK:2'de yer alan Temizlik İşleri Müdürü unvanı EK:3'de yer almalıdır. Böylece temizlik hizmetlerini fiilen kendisi yürüten belediyeler bu unvanı kullanacaklar diğerleri ihtiyaç duydukları başka unvanları kullanabilecekler.

Prof. Dr. Musa EKEN
Sakarya Üniversitesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber