Sivil memurların tayinleri değişti

Askeri kurumlarda çalışan sivil memurların eş durumu tayinlerinde önemli değişiklikler yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Aralık 2013 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sivil memurların tayinleri değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının Karargahları ile bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan Devlet memurlarının tayinlerinde değişiklik yapıldı.

En önemli değişiklik eş durumu tayinlerinde yapıldı. Artık sivil memurlar da eşi, kamuda veya özel sektörde işçi ise tayin isteyebilecek.

Ancak düzenleme sırasında önemli bir hak da kaldırıldı. Bu yılın Mart ayında verilen boşanmaya bağlı tayin hakkı, 21 Aralık 2013 tarihi itibariyle kaldırıldı.

İşte yapılan değişiklikler...

SAĞLIK ÖZRÜ TAYİNLERİNDE, ZORUNLU ÇALIŞMA SÜRELERİ ARANMAYACAK

ESKİ

a) Sağlık Durumu: Memurun sağlık durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin, bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağını ya da tam teşekküllü hastane bulunan bir yerde oturma zorunluluğu bulunduğunu, tam teşekküllü resmi hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde,

YENİ

"(1) Memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atamalarda aşağıda belirtilen öncelik sırası esas alınır:

a) Sağlık durumu: Memurun sağlık durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin, bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağını ya da tam teşekküllü hastane bulunan bir yerde oturma zorunluluğu bulunduğunu, tam teşekküllü resmi hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir. Bu şekilde yapılacak atamalarda 6 ncı maddede belirtilen hizmet sürelerini tamamlamış olma şartı aranmaz.

DEĞERLENDİRME

Sağlık özrü tayinlerinde, bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamış olma şartı aranmayacak.


EŞ BİR KAMU KURUMUNDA İŞÇİ VEYA SÖZLEŞMELİ PERSONEL OLDUĞUNDA DA EŞ DURUMU TAYİNİ İSTEBİLECEK

EŞ, ÖZEL SEKTÖRDE SİGORTALI İSE YİNE EŞ DURUMU TAYİNİ İSTENEBİLECEK.

ESKİ

b) Eş Durumu: Memurun eş durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi halinde,

yapılabilir.

YENİ

b) Eş durumu: Memurun eş durumu nedeniyle ataması aşağıdaki esaslar dahilinde yapılabilir:

1) Eşi kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelin eş durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur, sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde görev yaptığını veya özel kanunlarla kurulan kamu kuruluşlarında çalıştığını veya Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında subay/astsubay (sözleşmeli dahil), uzman erbaş, uzman jandarma veya sözleşmeli erbaş ve er olarak görev yaptığını görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi gerekir. Bu durumdaki personelde, 6 ncı maddede belirtilen süreleri tamamlamış olma şartı aranmaz.

2) Eşi kamu kurum ve kuruluşları dışında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışan personelin eş durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin; çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi, çalışmakta olduğu iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge, başvuru tarihinden itibaren geriye dönük son iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge ve aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Aile Cüzdanı ile kuruma müracaat etmesi halinde, atama istekleri boş kadro imkanları dahilinde değerlendirmeye alınabilir. Ancak bu şekilde müracaat edeceklerde, memurun 6 ncı maddede belirtilen süreleri tamamlamış olması zorunludur."

DEĞERLENDİRME

1- Askeri kurumlarda çalışan sivil memurlar daha önce eşi sadece memur ise yer değiştirebiliyordu. Yeni düzenlemeye göre, eş bir kamu kurumunda işçi veya sözleşmeli personel ise de yer değiştirme talebinde bulunabilecek. Yine eş subay, astsubay, uzman erbaş, uzman jandarma veya sözleşmeli erbaş ve er ise, yine yer değiştirme talebinde bulunulabilecek. Bu halde, bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamış olma şartı aranmayacak.

2- Askeri kurumlarda çalışan sivil memurlar eşi özel sektörde çalıştığında da nakil isteyebilecek. Bunun için eşin geriye doğru 2 yıl sigortalı olması yeterli görülecek. Ancak, buna göre yer değiştirme talebinde bulunulması için, bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamış olma şartı aranacak.


EŞİ VEFAT EDEN, ÇALIŞMA ÜSRESİNE TAKILMAYACAK

ESKİ

(4) (Ek fıkra: 24.02.2012 - 28214 S. R.G. Yön./1. md.) Asaleti onaylanan memurun eşinin vefat etmesi halinde, bulunduğu yerden başka bir yere atama talebinde bulunanların atamaları, öncelikle bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına, 8 inci maddede belirtilen atama dönemlerine tabi tutulmaksızın yapılabilir.

YENİ

"(4) Asaleti onaylanan memurun eşinin vefat etmesi halinde, bulunduğu yerden başka bir yere atama talebinde bulunanların atamaları, öncelikle bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına, 6 ncı maddede belirtilen zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan yapılabilir."

DEĞERLENDİRME

Eşin vefat etmesi bağlı tayin hakkı yeniden düzenlenmiştir. Daha önce atama dönemine bağlı kalınmaksızın yapılabileceği belirtilen bu özür tayini, yeni düzenlemede 6. maddede yer alan "çalışma sürelerine tabi olunmaksızın" şeklinde değiştirilmiştir.


EŞİ EMEKLİ OLAN SİVİL MEMUR DA, ÇALIŞMA SÜRESİNE TABİ OLMAKSIZIN TAYİN İSTEYEBİLECEK

ESKİ

(5) (Ek fıkra: 24.02.2012 - 28214 S. R.G. Yön./1. md.) Eşi kamu görevlisi olan Devlet memurlarının eşlerinin emekliye ayrılması ve bulunduğu yerden başka yerlerde ikamet etmeleri halinde, durumlarını belgelendirmek ve asaletleri onaylanmış olmak kaydıyla, atama talebinde bulunanların atamaları, öncelikle bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına 8 inci maddede belirtilen atama dönemlerine tabi tutulmaksızın yapılabilir.

YENİ

"(5) Eşi kamu görevlisi olan Devlet memurlarının eşlerinin emekliye ayrılması ve bulunduğu yerden başka yerlerde ikamet etmeleri halinde, durumlarını belgelendirmek ve asaletleri onaylanmış olmak kaydıyla, atama talebinde bulunanların atamaları, öncelikle bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına 6 ncı maddede belirtilen zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan yapılabilir."

DEĞERLENDİRME

Eşi emekli olan sivil memurun tayininde düzenleme yapılmıştır. Bunlar da eşi vefat eden emmur gibi "çalışma sürelerine tabi olunmaksızın" yer değiştirme talebinde bulunabilecek


ESKİ

(6) (Ek fıkra: 27.03.2013 - 28600 S. R.G. Yön./2. md.) Asaleti onaylanmış olmak kaydıyla, görev yaptığı hizmet bölgesinde herhangi bir nedenle kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliğinin tehlikeye düştüğüne dair 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca koruyucu ve önleyici tedbir kararı verilenlerden atanma talebinde bulunanların, öncelikli olarak bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına 8 inci maddede belirtilen atama dönemlerine tabi tutulmaksızın ataması yapılabilir.

YENİ

"(6) Asaleti onaylanmış olmak kaydıyla 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında koruyucu ve önleyici tedbir kararı verilen memurlardan atanma talebinde bulunanların atamaları, öncelikle bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına 6 ncı maddede belirtilen zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan yapılabilir."

DEĞERLENDİRME

Kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliğinin tehlikeye düşmesine bağlı tayinde düzenleme yapılmıştır. Bunlar da, "çalışma sürelerine tabi olunmaksızın" yer değiştirme talebinde bulunabilecek


BOŞANMAYA BAĞLI TAYİNLER KALDIRILDI

Daha önce yönetmelikte var olan aşağıdaki madde kaldırılmıştır.

(7) (Ek fıkra: 27.03.2013 - 28600 S. R.G. Yön./2. md.) Asaleti onaylanmış olmak kaydıyla, görev yaptığı hizmet bölgesinde eşi ile birlikte ikamet edenlerden, boşanma davası açan veya haklarında boşanma davası açılmış bulunanlardan, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca koruyucu ve önleyici tedbir kararı verilenlerden atanma talebinde bulunanların, bu durumlarını belgelendirenler ile boşanma işleminin neticelendiğini belgelendirenlerden atanma talebinde bulunanların öncelikli olarak bağlı bulunduğu birlik veya kuruma, durumuna uygun kadro bulunmaması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarına bağlı birlik, kurum ve kuruluşlarına 8 inci maddede belirtilen atama dönemlerine tabi tutulmaksızın ataması yapılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber