Memur, öğrenim özrü davasını kaybetti

Aşağıdaki karar, TKGM Birinci Hukuk Müşavirliğinin internet sitesinden alınmıştır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur, öğrenim özrü davasını kaybetti

Bursa 2. İdare Mahkemesi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yönetmeliğinde yer almadığı için, öğrenim özründen dolayı yer değiştirme talebinin redddi işlemini hukuka uygun buldu

İŞTE MAHKEME KARARI

T.C.

BURSA

2. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2013/291

KARARNO : 2013/707

DAVACI :

DAVALI : TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ/ANKARA

DAVANIN ÖZETİ : ... İli, ... İlçesi, Tapu Müdürlüğü'nde Bilgisayar işletmeni olarak görev yapan davacı tarafından, öğrenim özründen dolayı ... İli ..., ..., ... Tapu Müdürlüğü'nden birine atanmasının yapılması ve atamasının yapılıncaya kadar geçici görevlendirilmesi isteminin reddine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynaklan Dairesi Başkanlığının 13.12.2012 tarihli ve 24883 sayılı işlemin; Anayasa'nın 42. maddesi uyarınca "kimsenin eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamayacağı" ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Personelin atamasında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına ilişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde hareket edildiği, anılan yönetmelikte eğitim özrüne dayalı bir atama durumunun mümkün olmadığı açılan davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren... 2. İdare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:

Dava, ... Tapu Müdürlüğü'nde görev yapan davacı tarafından, ... İli ..., ..., ... Tapu Müdürlükleri'nden birine atanmasının yapılması ve atamasının yapılıncaya kadar geçici görevlendirilmesi isteminin reddine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynaklan Dairesi Başkanlığının 13.12.2012 tarihli işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

20.06.2011 tarihli ve 27970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin "atanmaya ilişkin genel esaslar ve atama şekilleri" başlıklı ikinci bölümünde yer alan 6. maddesinde;

a). Naklen atama.

b). Karşılıklı yer değiştirme suretiyle atama.

c). Zorunlu çalışma surelerini tamamlayanların yer değiştirme suretiyle atanması.

ç) Görevde yükselme ve unvan değişikliği nedeniyle naklen atama.

d). Hizmet gereği atama.

e). Özüre dayalı atama" hükmüne yer verilerek atanma şekilleri gösterilmiş,

Yine Yönetmeliğin 12. maddesinde ;

(1) Aşağıda belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabilir:

a) Sağlık durumu özür grubuna dayanan yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunulabilmesi için;

1) Personelin kendisinin, eşinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin sağlık durumunun bulunduğu yerde tehlikeye girdiğinin veya görev yerinin değişmemesi halinde tehlikeye gireceğinin Genel Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi zorunludur.

b) Eş durumu özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için;

I). Eşinin 8.6.1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığına dair görev yeri belgesinin ibrazı,

II).İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi Eğitim ve Öğretim Hizmetleri, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıflarına dahil personel, Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylar ile hakim ve savcılar hariç, Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurumda memur statüsünde çalışanların eşlerinin atama ve; nakillerinin, ilgili kurumla koordine edilmesi,

III).Bu Yönetmeliğe tabi personelin farklı kurumda çalışan eşinin yer değiştirmeye tabi olmaması halinde, yer değiştirmeye tabi olmayan eşin görev ve unvanı ile hizmet özelliğinin dikkate alınması," ifadelerine yer verilerek özre dayalı atanma talebinin sınırları oluşturulmuştur.

Dosyanın İncelenmesinden; davacının... İli, ... İlçesi, Tapu Müdürlüğü'nde Bilgisayar İşletmeni olarak görev yapmakta iken, ... Fatih Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandığı, bu nedenle... İli ..., ..., ... Tapu Müdürlüğü'nden birine atanmasının yapılması ve atamasının yapılıncaya kadar geçici görevlendirilmesini talep ettiği, bu isteminin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı'nca reddedildiği, bunun üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı, Mahkememizce davalı idareye 12.03.2013 tarihinde sorulan ..., ..., ... Tapu Müdürlüklerinin boş kadrosu olup olmadığı konulu ara kararı cevabında; ... ve ... Tapu Müdürlükleri'nde boş kadronun bulunmadı, ... Tapu Müdürlüğü'nde ise 2 adet kadronun boş olduğu cevabı gelmekle birlikte, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2010/23 sayılı Genelgesinde "personelin görev yaptığı Müdürlükten en son ayrıldığı Müdürlüğe geçici görevlendirilmesinin yapılmaması" hususu ile davacının son görev yerinin... Tapu Müdürlüğü olduğu hususu birlikte değerlendirildiğinde talep edilen atanma isteğinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığının belirtildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve; Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmeliği'nin "özre dayalı atama" çeşitlerinin gösterildiği 12. maddesinde davacının mazereti olan eğitim özrünün sayılmadığı ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2010/23 sayılı Genelgesinde "personelin görev yaptığı Müdürlükten en son ayrıldığı Müdürlüğe geçici görevlendirilmesinin yapılmaması" hükmü karşısında, dava konusu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığının 13.12.2012 tarihli ve 24883 sayılı işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan 116,20 TL yargılama giderinin davacı üzerimde AAÜT uyarınca 660,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı artan posta avansının kararın kesinleşmesinden itibaren davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 03.10.2013 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

AZINLIK OYU : Dava, ... Tapu Müdürlüğü'nde görev yapan davacı tarafından, ... İli ..., ..., ... Tapu Müdürlükleri'nden birine atanmasının yapılması ve atamasının yapılıncaya kadar geçici görevlendirilmesi isteminin reddine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İnsan Kaynaklan Dairesi Başkanlığının 13.12.2012 tarihli işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

1982 T.C. Anayasası'nın 42. maddesinde; kimsenin, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı kuralına yer verilmiştir.

Buna göre; İstanbul Fatih Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazanan davacının öğrenim görebilmesi için, yukarıdaki Anayasa hükmü de gözetilerek durumuna uygun bir yere ataması yapılması gerekirken bu yönde yapılan başvurunun reddine yönelik tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu düşüncesiyle çoğunluk kararma katılmıyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber