Başsavcı Turan Çolakkadı'dan hukuk dersi/ Video

Başsavcı Turan Çolakkadı, bildiri dağıtan Savcı Akkaş'a cevap verdi: 'Rastgele soruşturma yapamazsın! Dosyayı bize anlattı, ertesi gün her şey medyadaydı'

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 27 Aralık 2013 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turan Çolakkadı, "Engelleniyorum" diyen Savcı Muammer Akkaş'a cevap verdi: Rastgele soruşturma başlatamazsın. Savcı'nın yanlış bilgi verdiğini belirten Çolakkadı, "Her şeyi gizlice medyaya aktarıyorsa bunun amacı ne?" diye sordu.Medya aracılığıyla 17 Aralık'tan bu yana yürütülen soruşturma savaşı Başsavcı Turan Çolakkadı'yı isyan ettirdi: Soruşturmayı başsavcı ya da yetki verdiği vekiller yapar. Medyaya bilgi aktaranların soruşturması başka savcılara verilir. Dosyasını bize anlattı, olay ertesi sabah medyadaydı."Kaos çıkar" diye uyardı "Savcılar kamuoyunu ilgilendiren olayları derhal başsavcıya bildirmeli. 2 yıldır hiçbir bilgi verilmeden soruşturma devam ediyor, bilen gören yok. Her önüne gelen kendiliğinden bir şey yaparsa kaos çıkar. Benim tüm amacım, hukuk uygulansın, soruşturmalar adalet adına yürüsün."İstanbul merkezli 17 Aralık operasyonunun ardından, önceki gün yaşanan "ikinci dalga" krizi dün zirve yaptı. Gözaltına alınacağı iddia edilen ünlü iş adamları ve bürokratların isimleri medyaya sızdı. Bunun üzerine dosya, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'tan alındı. Ardından açıklama yapan Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'yı suçlayıp, "Gerekçe göstermeden dosya elimden alındı, soruşturma yapmam engellendi" dedi. Yargıya baskı yapıldığını ve mahkeme kararlarının uygulanmasının önlendiğini belirten Muammer Akkaş, açıklamasını adliye önündeki gazetecilere eliyle dağıttı.

Dosyadan el çektirilen savcıdan açıklama

Bu gelişmenin ardından Başsavcı Turan Çolakkadı, kameraların karşısına geçerek yaşananlara açıklık getirdi. Tatsız olay sebebiyle açıklama yapması gerektiğini belirten Çolakkadı, "Size bir savcı tarafından dağıtılan açıklama içeriğinde, yalan yanlış bilgiler vardır" dedi.

Savcılığa ait çalışma talimatının yıllardır yürürlükte olduğunu ifade eden Çolakkadı şunları söyledi: "Savcılar önemli olayları kısa sürede, çok önemliyse faksla, telefonla başsavcıvekiline bildirir. O da başsavcıyı bilgilendirir. Böyle bir şey olmazsa, her önüne gelen kendiliğinden yaparsa kaos olur. Bırakalım faksla, telefonla bildirmeyi, 2 yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var. Kayıtlara başka isimler girmiş ya da hiç kaydedilmemiş. Yani bir savcı isterse yırtar, yok eder, isterse istediği zaman işleme koyar. Bilen gören yok.

Salı günü soruşturma savcısıyla (Akkaş) ile konuştuk. Dosyayı bize anlattı. Cebir ve şiddet yoksa TMK organize suçlara da bakmaz. Bir şeyler anlattı kapsamlı. Bir kısmı burada bir kısmı İzmir'de, bir kısmı başka şehirlerde, bizim görev alanımızda değil. Bir kısmı TMK yetkisine girmeyen suç. Cebir ve şiddet yoksa TMK organize suçlara da bakmaz. Ama dedim ki, 'dosyayı başsavcıvekiliyle iyice okuyun, yarın kapsamlı bir şekilde bana bilgi verin, eksik olmasın.' Sabah geldik ki olay medyaya yansımış. Soruşturmayı bu şekilde medyaya aktarmak suç değil mi? Savcının bu hareketi karşısında ben bugün başsavcıvekilliğine yazı yazdım ve 'yönetmelik talimatını' uygula dedim. O da uyguladı. Dosyayı 5 kişi inceleyecek, gerçekte ne var ne yok. Hiçbir şey karartılamaz. Kim suçluysa, kimin oğlu olursa olsun... Yani adalet neyi gerektiriyorsa, hukuk neyi gerektiriyorsa bunlar yapılacaktır."

Savcılar, basın açıklaması yapabilir mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber