Hapisteki memura aylık ödenir mi?

Trafik kazasında bir kişinin ölümüne neden olan ve hapis cezası alan memur hakkında hangi işlemler uygulanır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Aralık 2013 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hapisteki memura aylık ödenir mi?

Aşağıdaki açıklamalar, Danıştay İkinci Dairesinin 2012/622 Karar Nolu dosyası esas alınarak yapılacaktır.

TRAFİK KAZASI VE 5 YIL HAPİS

Bir öğretmen, 2001 yılındaki trafik kazasında, bir kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olmuştur. Yapılan yargılamada 5 yıl hapis ve ağır para cezasına çarptırılmıştır.

TAKSİRLİ SUÇTAN ALINAN HAPİS CEZASI MEMURLUĞA ENGEL DEĞİL

657 sayılı Kanunun 48. maddesinin A-5 fıkrasında, olay tarihi itibariyle "taksirli bir suç" söz konusu olduğu için, (bugün itibariyle ise kasden işlenen bir suç olmadığı için) 5 yıllık ceza memuriyete engel bir ceza değildir.

İDARE, MEMURİYETE SON VERDİ AMA YARGI KARARI BOZDU

Ancak, idare, ceza Yargıtay tarafından onaylanıp kesinleşince, öğretmenin memuriyetine son vermiştir. Memur bu işleme dava açmış ve davayı kazanmıştır. Kazanılan dava daha sonra Danıştay tarafından da onanmıştır.

İDARE BU KEZ, AYLIK VERMEKSİZİN GEÇİCİ OLARAK ÖĞRETMENİN MEMURİYETLE İLİŞİĞİNİ KESTİ

Öğretmen, idare mahkemesindeki davayı kazanınca MEB onu yeniden memuriyete atamıştır. Ancak aylık ve özlük haklarından herhangi bir şekilde yararlandırılmamak kaydıyla bu kez geçici olarak memuriyetle ilişiğini kesmiştir. Öğretmen cezanın infazına başlandığı 28.6.2004 tarihi ile şartlı tahliye edildiği 24.3.2006 tarihleri arasında tarafına ödenmeyen aylık ve özlük hakları için dava açmıştır. Bursa İdare Mahkemesi öğretmeni haklı bulmuştur. İdare mahkemesi burada, memurun memuriyet statü hukuku ile ilişkisinin devam ettiğini belirten 657'nin 18. maddesine atıfla kesilen aylıkların geri ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. MEB temyiz etmiş ve dosya Danıştay 2. dairesinde görüşülmüştür.

Danıştay 2. Dairesi öncelikle şu tespiti yapmıştır: "Hürriyeti bağlayıcı bir cezanın infazı nedeniyle cezaevinde bulunan kişinin, infaz süresince kamu hizmetlerinden de yasaklı bulunduğu gözönüne alındığında bu durumdaki kişilerin infaz süresince Devlet memuru olmalarına veya Devlet memurluğu statülerini sürdürmelerine hukuken olanak bulunmamaktadır"

Bu tespit sonrasında Danıştay, kişi cezavinde iken memuriyetinin askıda bulunduğunu, cezanın infazı sonrasında kişinin yeniden memuriyete atanmasının gerektiğini belirtmiş ve bu durumdaki memurun aylık ve diğer özük haklarının verilmemesi gerektiğini vurgulamıştır.

Danıştay bu gerekçelerle, Bursa İdare Mahkemesinin, memur hapiste iken aylığı ödenir kararını bozmuştur.

657'NİN DEĞİNMEDİĞİ KONULAR

657 sayılı Kanunda, görevden uzaklaştırılan bir memurun mali hakları konusunda düzenlemeler yer almaktadır. Ancak, memuriyete engel olmayan bir suçtan dolayı hüküm giyenlerin aylık ve özlük hakları konusunda bir hükme yer verilmemiştir. Danıştay'ın bu yorumuyla, yasama organının boş bıraktığı bir alan hukuki içtihat ile doldurulmuş olmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber