Öğrenciler, Shakespeare ve öğretmenliğe daha yakın

Kontenjanların yüzde 4’ü DİL puanıyla öğrenci alıyor. Bu sınırlı dilimde revaçtaki bölüm ise İngiliz Dili ve Edebiyatı. Tercihlerden anlaşılan şu: Öğrenciler, Shakespeare’e ya da öğretmenliğe daha çok ilgi duyuyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Aralık 2013 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrenciler, Shakespeare ve öğretmenliğe daha yakın

Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan bölümlerin puan türlerine göre dağılımında DİL puanı ile öğrenci alanlar en küçük dilimi oluşturuyor. 2013'te yaklaşık 420 bin lisans kontenjanının sadece yüzde 4'ü DİL puanıyla öğrenci kabul eden bölümlere ayrılmıştı. Bu bölümler arasında en çok kontenjanı olanlar ise DİL-1 puanı ile öğrenci alan İngilizce Öğretmenliği ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleriydi. YGS ve LYS-5 sınavlarına girerek bu bölümlere yerleşeneler arasında kız öğrencilerin ağırlığı dikkat çekiyor. Benzer dağılım yükseklisans ve doktora seviyelerinde hatta akademik unvanlarda da böyle. Bir diğer deyişle Shakespeare, Austen, Fleming, Orwell, Hardy, Dickens ve diğerleri ülkemizde kadınlara emanet gözüküyor. Bugün ülkemizdeki İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

DEVLETTE HİÇ BOŞ YOK

- 2013 ÖSYS'de İngiliz Diliz ve Edebiyatı tercihi yapan adaylar 30'u devlet, 15'i vakıf ve iki de Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 47 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. Bu üniversitelerdeki toplam 3 bin 593 kontenjanın yüzde 81'i devlet üniversitelerinde bulunuyordu.

- Temmuzın son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki örgün İngiliz Dili ve Edebiyatı kontenjanlarının tamamı doldu. Devlet kontenjanlarına olan yoğun talep vakıf üniversitelerinde yaşanmıyor.

- İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinin coğrafi dağılımına göre Türkiye'de 27 farklı şehirde eğitim almak mümkün. Vakıf üniversitelerinde İngiliz Dili ve Edebiyatı okumak için seçenekler Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Trabzon. Kıbrıs'ta İngiliz Dili ve Edebiyatı okumak için alternatifler Girne ve Lefkoşa.

İYİ OKULLAR 400 PUAN ÜSTÜ

- İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde uzaktan eğitim almak şu an için mümkün değil.

- İstanbul, Ankara ve İzmir'de İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyabilmek için 400 ve üzerinde puan almak gerekiyor.

- İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde yelpazesinin çok geniş olduğu görülüyor.

BEDAVA VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Vakıf İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinde bulunan 559 kontenjanın bursluluk dağılımı oldukça ilginç. 51 ücretli kontenjanın yanında 83 tam burslu, 49 yüzde 75 burslu, 361 yüzde 50 burslu ve 15 yüzde 25 burslu kontenjanın bulunuyor. 15 vakıf üniversitesinin 11'nde ücretli program yok; bu üniversitelerde sadece burslu ve kısmi burslu programlar var.

27 FARKLI ŞEHİRDE OKUMAK MÜMKÜN

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinin coğrafi dağılımına göre 27 şehirde eğitim almak mümkün. Vakıf üniversitelerinde okumak için seçenekler Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Trabzon. Kıbrıs'ta eğitim almak için alternatifler Girne ve Lefkoşa.

Burak Kılanç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber