Aile hekimlerinin yüzde 50'si nöbet nedeniyle ayrılmak istiyor

Türk Sağlık Sen Antalya Şubesi Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada Aile Hekimliği sisteminde 8 yılın geride kaldığını ve bu süreçte aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükünün sürekli artırıldığını bildirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2013 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile hekimlerinin yüzde 50'si nöbet nedeniyle ayrılmak istiyor

Türk Sağlık Sen Antalya Şubesi Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının düşüncelerini öğrenmek, şikayet ve beklentilerini tespit için bir anket çalışması gerçekleştirildiğini belirterek, "Sendikamızın internet sitesi üzerinden yapılan 598'i Aile Hekimi, 830'u Aile Sağlığı çalışanı olmak üzere toplam 1428 kişinin katıldığı anketten dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı" dedi.

İŞ YÜKÜ FAZLA

Dr.Yılmaz, anket sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 79'unun sorunları ile ilgilenilmediğini düşündüğünü bildirdiği açıklamasında bulundu.

Aile hekimliğinde çalışanların yüzde 68'ine göre iş yükü oldukça fazla olduğunu belirten Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzde 23'üne göre fazla, yüzde 6'sına göre normal ve yüzde 3'üne göre az. Yani Aile Hekimliği sisteminde görev yapan çalışanların yüzde 91'i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor. Ankette, Tam Gün Yasa Tasarısı'nda yer alan aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesi ile ilgili düşünceleri soruldu. Ankete katılanların yüzde 91'i aile hekimliği sistemi çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesinin yanlış bir karar olduğu düşünüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 55'i aile hekimliği sistemine nöbet getirilmesi nedeniyle sistemden ayrılmayı düşünmekte. Yüzde 15'i nöbet uygulaması gelse bile sistemden ayrılmayacağını belirtmiş, yüzde 30'u bu konuda kararsız. Aile hekimlerinin yüzde 50'si, aile sağlığı çalışanlarının yüzde 59'u nöbet nedeniyle aile hekimliği sisteminden ayrılmayı düşünüyor."

"DAHA KÖTÜYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR"

Ankette ayrıca aile hekimliği çalışanlarına sistemin geleceği hakkında düşüncelerinin de sorulduğunu ifade eden Dr.Yılmaz, açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Sonuçlara göre çalışanların yüzde 67'si aile hekimliği sisteminin daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Yüzde 21'i sistemin sorunlarla devam edeceğini belirtiyor. Yüzde 2'lik bir kesim bu konuda fikir beyan etmiyor. Çalışanların sadece yüzde 10'u aile hekimliği sisteminin düzelerek iyileşeceğini belirtiyor. Anket sonuçları da açıkça göstermektedir ki Aile Hekimliği sisteminde görev alan çalışanların çok büyük bir bölümü iş yükünü fazla bulmaktadır. Bunun üstüne bir de nöbetlerin gelmesine aile hekimleri haklı tepki göstermektedir. Bu konuda iş bırakma eylemi bile yapmaları konu üzerinde ne kadar hassas olduklarının bir göstergesidir. Çalışanların memnuniyeti için adım atılması gerekirken hala çalışma hayatını zorlaştıracak uygulamalara gidilmesi yanlıştır. Aile hekimleri sabırlarının sonundadır. Yapılan eylemler ve iş bırakmalar bunu anlatmaya yeterlidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber