İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

18 Yaş Şartı KPSS Tarihi İtibariyle Aranmamalı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Şahin memur alımlarında 30 üst yaş sınırının kaldırıldığını açıklamıştı. Bu açıklamanın, yapılan düzenleme çerçevesinde kısmen doğru olduğunu, 29.04.2006 tarihinde açıklamıştık. Bugün, farklı bir sorunu ele alacağızki, bu sorunla ilgili olarak Sayın Şahin'e bağlı Devlet Personel Başkanlığının yeni düzenleme yapması gerekmektedir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Nisan 2006 03:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temmuz ayında yapılacak olan sınav lisans mezunu ve lisans mezunu olacaklara yönelik bir sınavdır.

Önlisans ve ortaöğretim (lise ve dengi) mezunlarına yönelik sınav Eylül ayında yapılacaktır. Bu sınava ilişkin başvuru tarihleri henüz ÖSYM tarafından açıklanmamıştır. Ancak Eylül ayında bu sınava girecek adaylar açısından ciddi bir sorun bulunmaktadır. KPSS sınavı sonrasında ÖSYM tarafından açıklanan boş kadrolarda yaşa ilişkin olarak, yaş şartının sınav tarihi itibariyle aranacağı belirtilmektedir. Geçmiş yıllardaki sınav kılavuzlarında da bu açıklama "sınav tarihi" olarak yer almıştır.

Fakat, Eylül ayında sınava girecek olan bir çok ortaöğretim (lise ve dengi) mezunu 18 yaşını doldurmamış olacaktır. Bu nedenle de bu adayların sınav sonuçları neredeyse yok hükmündedir. 2007 yılında yeni bir sınav açılmayacağı düşünüldüğünde bu yıl ortaöğretimin son sınıfında olmayan öğrencilerde, gelecek yıl mezun olacak şekilde, KPSS'ye gireceklerdir. Dolasıyla 17 yaşında bir çok aday başvuracaktır.

Ancak bu uygulama yanlıştır ve bu yanlışlığın düzeltilmesi gerekmektedir. 18 yaş şartının sınav tarihi itibariyle değil yerleştirme tarihi itibariyle aranması gerektiğine dair yeni bir düzenleme yapılmalıdır.

Zaten 2004 yılı KPSS sınav kılavuzunun bu hükmü hakkında Danıştay tarafından iptal kararı verilmişti. Dolasıyla yeni mağduriyetlere yol açmamak için düzenleme yapmak artık zorunluluk haline gelmiştir.

Danıştay Onikinci Dairesinin, yaş şartının sınav tarihi itibariyle değil, yerleştirme tarihi itibariyle aranması gerektiğine dair kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber