Kamu çalışanları daha verimli

Haber Giriş : 30 Nisan 2006 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son iki yılda özel sektör çalışanının saat başı ücreti yüzde 6.4, kamunun ise yüzde 13 arttı Aynı dönemde kamu çalışanının verimliliği yüzde 22.5, özel sektörün ise yüzde 14.3 yükseldi.

Türkiye son iki yılda istihdam, ücret ve verimlilik alanında olumsuz bir seyir izliyor. 2004-2005 dönemindeki 2 yıllık süreçte hem istihdam hem de ücret ve verimlilik artış hızında ciddi düşüş yaşandı. Özellikle verimliliğin ücretlerdeki düşüş veya artıştan doğrudan etkilenmesi dikkat çekti. Bu dönemde kamuda hem ücretler hem de verimlilikte birbirine paralel artışlar olurken, çalışanlarının ücretlerini düşük düzeyde artıran özel sektör, düşük düzeyli verimlilik artışına razı olmak zorunda kaldı.

GELİR FAZLALAŞTI

Merkez Bankası'nın yayınladığı son Enflasyon Raporu, Türkiye'deki istihdamın yapısına ilişkin önemli ayrıntıları gündeme getirdi. Merkez Bankası tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkılarak hazırlanan istihdam tablosu; kamuda çalışanların özel sektörde çalışanlara göre daha verimsiz olduğu yönündeki verilerin değişmeye başladığını, ücretleri artan işçilerin daha çok verimli olduğunu ortaya koydu. Enflasyon Raporu'nda yer alan verilere göre, kamu kendi çalıştırdığı işçisine hem daha çok gelir sağlıyor hem de özel sektörden daha çok verim alıyor. Son iki yılda kamuda imalat sektöründe çalışanların saat başına reel ücretleri yüzde 13 düzeyinde artarken, özel sektör çalışanlarının ücretlerindeki artış yüzde 6.4'te kaldı. Aynı dönemde kamu çalışanlarının verimliliği yüzde 22.5 gibi oldukça yüksek düzeyde artarken, özel sektördeki verimlilik artışı yüzde 14.3'te kaldı.

İSTİHDAMA DEVLET KATKISI

2004 yılında özel sektör çalışanlarının saat başı reel ücretleri yüzde 4.7, kamu çalışanlarının reel ücretleri de yüzde 4.8 oranında artarken, 2005 yılında ücretlerdeki artış hızı özel sektörde yüzde 1.6'ya düştü, kamuda ise yüzde 7.9'a yükseldi. Aynı dönemde çalışan başına reel kazanç değişimi de yine kamu lehine oldu. 2005 yılında kamuda çalışanların kişi başına reel kazanç artış hızı iki katına çıkarken özel sektörde yarı yarıya düştü. Rapora göre, işsizlerin büyük umut bağladığı özel sektör istihdam konusunda da son dönemde hız kesti. 2004 yılında özel sektörde yüzde 3.6 oranında istihdam artışı yaşanırken 2005'te bu artış yüzde 0.1'e kadar geriledi. Buna karşılık devlet, personel alımındaki katılığını 2005'te biraz yumuşattı. Kamudaki istihdam 2004'te yüzde 11 oranında azalırken geçen yıl azalış hızı yavaşladı ve yüzde 8.3'e düştü.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber