Atıksular klozetlerde kullanılacak

Lavabolardan çıkan atık suyun klozetlerde kullanılması için proje geliştirildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2013 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atıksular klozetlerde kullanılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, günlük hayatta kullandığımız ve en çok su israfına neden olan lavabo ve banyo sularının dönüşümü için proje geliştirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre 2012 yılında başlatılan proje uyarınca, önce turistik bölgelerdeki oteller, sonra tatil köyleri ve ardından büyük iş merkezleriyle benzeri işletmelerde lavobo suları arıtılarak klozetlerde sifon suyu olarak kullanılacak.

Klozet sularında geri dönüşüm, ' Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi ve Turizm Tesislerinde Atık Geri Kazanımı Projesi' kapsamında gündeme geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Proje su kullanımının en yoğun olduğu sektörlerin başında gelen turizm sektöründe uygulanacak. Otellerde kişi başı günlük su kullanımları 1200 litre değerine kadar ulaşabiliyor. Proje ile gri sular yani lavabo ve banyoda kullanılan sular depolarda toplanacak ve atıksu arıtma tesislerine gönderilerek temizlenecek. Arıtılan atıksular daha sonra klozetlerde sifon suyu olarak değerlendirilecek. Arıtılan atıksular ayrıca; tarım da yeşil alan sulama, araç yıkama, yangınla mücadele, sokak yıkama gibi faaliyetlerde de kullanılabilecek."

İLK DEFA TÜBİTAK MAM GEBZE LOJMANLARINDA UYGULANDI

Lavabo banyo sularının arıtılarak klozetlerde kullanılması için başlatılan projenin ilk defa TÜBİTAK-MAM Gebze Lojmanlarında uygulandı. Açıklamada 2 milyon lira bütçeye sahip projenin, seçilen pilot otellerde uygulandıktan sonra tatil köyleri, büyük iş merkezleri ve benzeri işletmelerde de hayata geçirileceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber