Özelleşen KİT'lerde nakil hakkı sorunu

Özelleştirme programına alındıktan sonra işe alınan personelin nakil hakkı var mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 31 Aralık 2013 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özelleşen KİT'lerde nakil hakkı sorunu

TEMEL HÜKÜM 4046 SAYILI KANUNUN 22. MADDESİDİR

Özelleştirilen bir kamu kurumunda çalışan personelden hangi statüde bulunanların nakil hakkına sahip olduğu 4046 sayılı Kanunun 22. maddesinde düzenlenmiştir.

22. maddenin ilgili bölümü şu şekildedir:

"Özelleştirme programına alınan kuruluşlarda (iştirakler hariç) ilgili kuruluş veya İdare tarafından istihdam fazlası personel belirlenmesi ya da bu kuruluşların kısmen veya tamamen satışı nedeniyle kamu tüzel kişiliğinin sona ermesi, devredilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiye edilmesi halinde; bu kuruluşlarda programa alınma tarihi itibarıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tabi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul başkanı, daire başkanı, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürü, müfettiş ve müfettiş yardımcısı, müşavir ve başuzman unvanlı kadrolara atanmak suretiyle görev yapan personel, kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere yukarıda belirtilen işlemlerin tamamlanmasından itibaren onbeş gün içerisinde İdare tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir."

Bu maddeye göre özelleştirilecek bir kamu kurumunda;
1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan memurlar,
2- 399'a tabi olarak sözleşmeli olarak çalışmakta olanlar,
3- İş Kanununa tabi olmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul başkanı, daire başkanı, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürü, müfettiş ve müfettiş yardımcısı, müşavir ve başuzman kadrolarında bulunanların,
diğer kamu kurumlarına nakil hakkı bulunmaktadır.

PROGRAMA ALINMA TARİHİ İTİBARİYLE

Ancak yukarıda yer verilen 4046 sayılı Kanunun 22. maddesinde, bu haktan sadece özelleştirme programına alındıkları tarih itibariyle görev yapmakta olanların yararlanabileceği yazılmıştır. Bu şu demektir. Örneğin TCDD 31/12/2013 tarihi itibariyle özelleştirme programına alınmış olsa, 1 Ocak'tan itibaren bu kuruma alınacak personelin nakil hakkı olmayacaktır. Özelleştirme programına alınma bilgileri ÖİB'in web sayfasından yayımlanmaktadır.

PROGRAMA ALINMA TARİHİ İTİBARİYLE, O KURUM ARTIK ÖZEL HUKUK HÜKÜMLERİNE TABİDİR

Diğer taraftan, 4046 sayılı Kanunun 22. maddesinde yer alan hükme ilave olarak, 37. maddesinde de önemli bir hüküm yer almaktadır. O hüküm şu şekildedir:

"a)Bu Kanun hükümleri gereğince özelleştirme programına alınan kuruluşlar özel hukuk hükümlerine tabi olup, bunlar hakkında varsa kendi kuruluş kanunları ile diğer kanunlarda yer alan bu Kanuna aykırı hükümler ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanmaz."

Bu hükme göre de, zaten KİT, özelleştirme programına alınmakla özel hukuk hükümlerine tabi olmaktadır. Bu aynı zaman da o kurumunda, özelleştirme programına alındıktan sonra memur veya sözleşmeli personel statüsünde alım yapamayacağını göstermektedir. Bu detay çok önemlidir. Zira geçmişte bazı kamu kurumları özelleştirme programına alındıktan sonra, KPSS yoluyla, sözleşmeli personel statüsünde alım yapmış ve nakil hakkı bulunduğu gerekçesiyle bu kurumu tercih eden adayları mağdur etmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber