2006 yılı Tedavi Sevk Usul ve Esasları

Sevk usul ve esaslarını belirleyen "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği" 29.04.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yılki usul ve esaslar geçen yıllarda yayımlanan Bütçe Uygulama Talimatlardan küçük de olsa bazı farklılık göstermektedir. Devlet memurlarının ve bir kısım diğer kamu personelinin tedavilerinde uygulanacak işlemlerde belirleyici olan bu tebliğe ilişkin detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 01:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastalar, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşuna doğrudan başvurabilir

Geçen yıl yayımlanan Bütçe Uygulama talimatında sağlık kurum ve kuruluşuna başvurularda aşamalı bir sistem yer almıştı. Önce birinci basamağa başvurmak daha sonra ise ikinci veya üçüncü basamağa başvurmak gerektiği belirtilmiştir.

Bu yılki Tebliğ'de kurum hekimi bulunmaması halinde hastanın, kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile belediye sınırları ve mücavir alan içinde bulunan birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşuna doğrudan başvurabileceği belirtilmiştir. (2.2/ ikinci fıkra) Bu husus bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri için de geçrlidir. (2.2/ üçüncü fıkra)

Memuriyet mahalli dışına sevk

Geçen yıl yayımlanan talimatta, memuriyet mahalli dışına sevk edilen ve sürekli olarak tedavisi gereken ve hastane tarafından kontrol amacıyla çağrılan hastalar, bu durumun sevk kağıdı üzerinde veya ayrı bir raporla belgelendirilmesi kaydıyla, birinci basamak sağlık kuruluşlarınca sevk edilebilmekteydi. Bu uygulama bu yıl da devam etmekte olup, ayrıca kurum tabipliklerine de bu türden sevk yapabilme yetkisi verilmiştir. Ancak, memuriyet mahalli dışına sevki, bulunulan yerdeki ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumları yapacak. İkinci veya üçüncü basamak sağlık kurumları, hastanın sevk edileceği ilçe veya ilin ismi belirtilerek, tedavinin sağlanabileceği en yakın yerdeki ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumuna yapacaktır. (2.2./ beşinci fıkra)

Başhekim onayı ve mühüs tasdik işlemi bu yıl da yok

Tebliğin 2.2. maddesinin 10. fıkrasında yer alan açıklama şu şekildedir: "Ayakta tedavi gören hastalara ait sevk evrakının hastalara verilen suretlerine (tek hekim tarafından verilen istirahat raporlarına ilişkin sevk evrakı hariç) muayene ve tedavi işlemlerinin tamamlanması sonrasında, kurum başhekiminin onayı ve mühür tasdik işlemi yapılmayacaktır."

Sevk şehir içinde 3 gün geçerlidir.

Tebliğin 2.2. maddesinin son fıkrasında yer alan açıklama şu şekildedir: "Sevk işlemleri, şehir içi sevklerde 3 (üç) işgünü, şehir dışı sevklerde 5 (beş) işgünü geçerlidir."

Yol masrafı gündelikler

Tedavi amacıyla memuriyet mahalli dışına sevk edilenlere 6245 sayılı Harcırah Kanununun 18 inci maddesinin (c) bendi hükümlerine göre yol masrafı ve gündelik ödeneceği Tebliğin 2.4. bölümünde düzenlenmiştir.

Diş tedavilerinde sevk usulü

Özel sağlık kuruluşları sayılan serbest hekimliklere sevk, ilke olarak öngörülmemiştir. Bu nedenle, diş tedavileri için hastaların kendilerine en yakın resmi sağlık kurumlarına sevk edilmeleri gerekmektedir. Ancak, diş tedavisi sırasında karşılaşılan güçlükler dikkate alınarak Tebliğ kapsamında yer alan kişilerin, doğacak fiyat farkını kendilerinin ödemesi kaydıyla, kendilerinin talepleri üzerine serbest diş hekimliklerine, aşağıda belirtilen esaslara göre sevkleri yapılabilecektir:

" Diş tedavisi için sevk edildiği resmi sağlık kurumunda herhangi bir sebeple tedaviye 90 gün içinde başlanamayacağının ilgili diş hekimi tarafından belirtilmesi ve aynı sağlık kurumu başhekimi tarafından onaylanması suretiyle istekli olan hastaların serbest diş hekimliklerine veya özel sağlık kurum / kuruluşlarına sevkleri yapılabilecektir. Ancak, bunun için kurumca gönderildiği resmi sağlık kurumu diş hekimi tarafından hasta muayene edilip teşhis konulduktan sonra, yapılması gereken bütün tedaviler ve boşlukların ayrıntılı olarak belirlenmesi ve hangi dişin tedavi edileceğinin ağız şeması üzerinde işaretlenmesi gerekmektedir. Yalnız çocukluk ve okul çağı olarak kabul edilen 5-15 yaş grubundaki çocuklarda yer tutucu ve ortodontik tedaviler ile 6 ve 12 yaş (1. ve 2. daimi büyük azı) dişlerinin tedavilerinde (münhasıran kanal, dolgular) 90 günlük süre kaydı aranmaz ve birinci basamak resmi sağlık kuruluşunda görevli diş hekimlerince de yukarıda belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde serbest diş hekimliklerine veya özel sağlık kurum/kuruluşlarına sevkleri yapılabilir. Tedavi sağlandıktan sonra sevk kâğıdında belirtilen tedavinin yapıldığının, kurumun diş hekimi veya sevki yapan resmi kurum veya kuruluştaki diş hekimlerince onaylanması zorunludur." (Madde 5.2.3)

Özürlülere diş sevki kolaylığı

Yüzde kırk ve üzerinde özürlü kişiler diş tedavileri için 90 günlük süre kaydı aranmaksızın ve özürlülük durumunu belgelendirmek suretiyle birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında görevli diş hekimlerinden alacakları sevk belgesi ile de serbest diş hekimliklerine veya özel sağlık kurum/kuruluşlarına başvurabilirler. (Madde 5.2.11)

Göz Tedavileri

Gözlük camlarına ilişkin her çerçeve için 2006 yılında 40 YTL ödenecektir. Gözlük camı ve çerçeveleri 2 yılı geçmeden yenilenemez.Göz tedavileri için Tebliğin 6 nolu bölümünde detaylı açıklama yer almaktadır.

Kaplıca Tedavileri, ESWL Metodu İle Yapılacak Taş Kırdırma Tedavileri, Radyo Cerrahi Yöntemleri ve Ekstrakorpereal Fotoferez Tedavisi, Organ Nakli ve Diyaliz Tedavileri, Tüp Bebek Tedavisi Tebliğide düzenlenen diğer konulardır.

Tebliğ 1/5/2006 tarihinde; İlaç yazılım kuralları, eşdeğer ilaç uygulaması ve eczacı indirimine ilişkin olarak yapılan düzenlemeler ise 15/5/2006 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Tebliğe bakmak için tıklayın.

Geçen yılki Talimata bakmak için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber