Üç kocadan üç maaş alma devri bitiyor

Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mevcut sosyal güvenlik kanunlarına göre, SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'na tabi olan eşinden dul aylığı almaktayken evlenen kadının aylığı kesiliyor. İkinci kez evlendiği eşinin ölümü halinde kesilen aylık yeniden bağlanıyor. İkinci eş, birinci eşten farklı bir sosyal güvenlik kurumuna tabi ise ondan da aylık bağlanıyor. Üçüncü kez evlenme şansını bulabilmiş ise her iki aylık da kesiliyor. Eğer üçüncü eş de hakkın rahmetine kavuşmuş ve o da ilk iki eşten farklı sosyal güvenlik kurumuna tabi ise bu defa üç eşten de dul aylığı almaya hak kazanıyor.

Örneğin, SSK'lı kocasından dul aylığı alan kadının yeniden evlenmesi halinde dul aylığı kesiliyor. İkinci eş Bağ-Kur'lu ise ölümü halinde, kadın hem birinci eşinden (SSK'dan) hem de ikinci eşinden (Bağ-Kur'dan) dul aylığı alabiliyor. Emekli Sandığı'na tabi bir kişiyle üçüncü kez evlenip de bu eşin de ölümü halinde, üç ayrı kurumdan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan) üç ayrı dul aylığı alabiliyor.

Gerçek hayatta bu durum da olan kaç kişi vardır bilinmez ama, mevcut sosyal güvenlik kanunları bir kadına üç kocadan üç ayrı maaş alma hakkı tanıyor.

Yeni sosyal güvenlik yasasında bu duruma son veriliyor. Çünkü, her ne kadar Cumhurbaşkanı tarafından 6. maddesi yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade edilmiş olsa da, "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu" yürürlüğe girdiğinde, artık SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı diye üç ayrı sosyal güvenlik kurumu olmayacak. Sadece tek bir "Sosyal Güvenlik Kurumu", "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" ile de tek bir sosyal güvenlik kanunu olacak. Böylece de üç kocadan üç maaş sona erecek.

Yeni yasaya göre, erkek veya kadın dul eşe yüzde 50 oranında dul aylığı bağlanacak. Dul eşin aylık bağlanmış çocuğu yoksa, sigortalı olarak çalışmıyor veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık da almıyorsa, aylık bağlama oranı yüzde 75 olacak.

Dul eşin evlenmesi halinde aylığı kesilecek. Sonradan evlendiği eşin de ölümü halinde, sadece son eşinden aylık bağlanacak. Önceki eşinden gelir veya aylık ödenmeyecek. Ancak, sonraki eşinden dolayı aylığa hak kazanamaması halinde, önceki eşinden aylık bağlanabilecek.

sezgin özcan/vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber