23 dokunulmazlık dosyası dönem sonuna ertelendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2006 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, 23 milletvekili hakkındaki 24 dosya hakkında, dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi kararı verdi.

Komisyon, aralarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın partisinin kongresinde Mustafa Sarıgül'e hakaret ettiği, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç'un Meclis'te düzenlediği basın toplantısında ?Başbakan kıvırtıyor? ifadesini kullanması ile AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ve AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz'ın katıldıkları bir düğünde silahla ateş etmelerini içeren dosyalarının da bulunduğu 9'u AK Parti, 13'u CHP ve 2'si Anavatan Partili olmak üzere 23 milletvekili hakkındaki 24 dosyayı görüştü.

Basına kapalı yapılan toplantıya, haklarında dosya bulunan Koç ile CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık katıldı. Koç hakkındaki dosya, toplantıda tartışma konusu oldu.

Koç, hakkındaki dosyanın, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ?Başbakan kıvırtıyor? dediği için hazırlandığını belirterek, ?Sözlerim, kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmelidir. Bu nedenle iadesi gerekir. İade edilmeyecekse dokunulmazlığım kaldırılsın? görüşünü savundu.

CHP'li üyeler ve AK Parti'li Ersönmez Yarbay, Haluk İpek ve Halil İbrahim Aşkar da Koç'un sözlerine katılarak, Meclis'te yapılan bir konuşmanın ?kürsü dokunulmazlığı? kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

?YETKİMİZ YOK?

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, Koç'un sözlerinin ?kürsü dokunulmazlığı? kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine Komisyonun yetkisi olmadığını belirterek, şunları söyledi:

?Komisyon olarak, dosyalar hakkında 'Suç teşkil ediyor mu, etmiyor mu?' tartışmasına girme yetkimiz yok. Daha önce de benzeri durumlarla karşılaştık. CHP'li Ensar Öğüt, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmayı seçim bölgesinde tekrar etmiş ve bununla ilgili fezleke düzenlenmişti. Bu dosyayı da biz iade etmemiştik. Savcılık yazısı geldikten sonra göndermiştik. Aynı şekilde suç ortaklarının tümü hakkında suçun oluşmadığına karar verilen dosyalar var. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki dosyaları da iade edememiştik. Ayrıca RP'nin kapatılmasında milletvekilleri Nazlı Ilıcak ile Bekir Sobacı'nın kürsüdeki konuşmaları,kapatmaya gerekçe olmuştu.?

Kuzu, Meclis İçtüzüğü'nün, Komisyona, ?hazırlık komisyonu raporunu oylama? yetkisi verdiğini hatırlatarak, ?İçtüzük'te bu konuda değişiklik yapılmalı. Bana göre de Komisyon olarak suç olup olmadığını veya kürsü dokunulmazlığı kapsamına girip girmediğini değerlendirme yetkimiz olmalı? görüşünü ifade etti.

Tartışmaların ardından yapılan oylamada, 24 dosya hakkında dönem sonuna erteleme kararı verildi. AK Parti'li üyeler, dosyalar hakkında erteleme yönünde oy kullandı. TBMM'de, yasama dokunulmazlığıyla ilgili 237 dosya bulunuyor. Bunların 201'u hakkında işlem sonuçlanırken, 13 dosya halen bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber