İstanbul Valiliği'ne '1 Mayıs' uyarısı

Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) 29 Mart-19 Aralık 2013 arasında vatandaşlardan 7 bin 474 şikâyet başvurusu geldi. Şikâyetlerden biri de İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs’ta aldığı kararlar doğrultusunda oldu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ocak 2014 07:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İstanbul Valiliği'ne '1 Mayıs' uyarısı

BAHAR ATAKAN / ANKARA

Hak ihlallerini araştırmak üzere kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) 19 Aralık 2013 itibarıyla vatandaşlardan 7 bin 474 şikayet başvurusu geldi. KDK'ya yapılan başvuruların, yüzde 27'si kamu personel rejimi, yüzde 15'i eğitim-öğretim, gençlik ve spor, yüzde 12'si çalışma ve sosyal güvenlik, yüzde 11'i ekonomi, maliye ve vergi alanında oldu. KDK, insan hakları ihlalleri nedeniyle Başbakanlık ve İstanbul Valiliği'ni aldığı kararlar doğrultusunda uyardı.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('Gad-46'); });

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yönelttiği soru önergesinde, KDK'ya yöneltilen şikayetler, incelemeler ve araştırmaları sordu. Soruya, TBMM Başkanvekli Sadık Yakut, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun bilgi notuyla yanıt verdi. KDK'nın 29 Mart 2013'te başvuru kabul etmeye başladığı, 29 Mart-19 Aralık 2013 arasında 7 bin 474 başvuru yapıldığı belirtildi. KDK'ya yapılan başvuruların, yüzde 27'si kamu personel rejimi, yüzde 15'i eğitim-öğretim, gençlik ve spor, yüzde 12'si çalışma ve sosyal güvenlik, yüzde 11'i ekonomi, malile ve vergi alanında oldu. Diğer şikayet konularının yüzdesi ise şöyle oluştu:

"Adalet, milli savunma ve güvenlik: Yüzde 7, Mahalli idarelerce yürütülen hizmetler: Yüzde 6, İnsan hakları: Yüzde 4, Mülkiyet hakkı: Yüzde 4, Orman, su, çevre ve şehircilik: Yüzde 3, Enerji, sanayi, gümrük ve ticaret: Yüzde 2, Sağlık: Yüzde 2, Ulaştırma, basın ve iletişim: Yüzde 2, Engelli hakları: Yüzde 1, Diğer konu ve alanlar: Yüzde 4"

Konusuz şikayet de geldi

7 bin 474 başvurunun 6 bin 80'i sonuçlandırıldı. Şikayet başvurularının 6 bin 423'ü idari işleyiş, 405'i idarenin eylemi, 279'u idarenin tutum ve davranışına yönelik oldu. Geri kalan 367 şikayet başvurusu mahalli idarelere ilişkin, şahıslara yönelik belirsiz ve herhangi bir konuyu içermeyen şikayetlerden oluştu.

Bilgi notunda, insan hakları ihlalleriyle ilgili 27 şikayet başvurusu ve bunlara ilişkin karar örnekleri açıklandı. Bu başvuruların 17'si Gezi Parkı olaylarına ilişkin yapıldı. Başvurularda Gezi Parkı olaylarında insan hakları ihlalinde bulunduğu belirtilerek Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan şikayetçi olundu. Şikayet işleme konuldu ve alınan karar örneğinde, "Şikayetin kabulüne ve idare tarafından, mevzuat ve idari işleyişe dair bir dizi tedbirin alınması gerektiğine, söz konusu tedbirlerden uygulanması mümkün görülmeyenlerin 30 gün içerisinde Kurum'a bildirilmesine karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

1 Mayıs'ta önemli karar

Bir vatandaş, 8 Mayıs 2013'te İstanbul Valiliği'ni KDK'ya şikayet etti. Şikayetin konusu, "1 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Valiliği'nin kararıyla toplum taşıma araçlarının seferlerinin durdurulması nedeniyle seyahat özgürlüğünün engellendiği iddiası" oluşturdu. İstanbul Valiliği'ne şu tavsiye kararında bulunuldu:

"İstanbul Valiliği tarafından alınan tedbirlerin, seyahat özgürlüğü ve serbest dolaşım hakkını ve bağlantılı diğer özgürlüklerin kullamını, yaşanan olayların gerektirdiği ve makul kıldığı ölçekten öteye yani demokratik toplumlarda olması gerekenden fazla kısıntıya uğrattığı ve bu durumun uluslararası mevzuat, anayasa, kanunlar ve diğer mevzuat bakımından hukuka ve hakkaniyete uygun bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmış olup, İstanbul Valiliği'nin şikayet konusu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanması münasebeti ile alınan tedbirler ve uygulamalar hususunda aşırı ve hatalı davrandığı, benzer uygulamaları yol açılmaması açısından gerekli tedbirleri alması, hususunda tavsiye bulunması gerektiğine karar verilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber