Fişleyen polisler kanıt da bırakmış

Tunceli Hozat’ta yapılan fişleme belgelerinin bulunduğu bilgisayar klasöründen bir polisin eşinin fotoğrafı çıkarken, polislerin kendi adlarıyla açtıkları dosyalar da bulundu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Ocak 2014 09:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Fişleyen polisler kanıt da bırakmış

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Tunceli Hozat'ta yapılan fişleme belgeleri ve Hozat halkının tamamının devlet aleyhine çalıştığı yönündeki raporları hazırlayan emniyet mensuplarının önemli bir hata yaptıkları ortaya çıktı. Malatya Başsavcılığı'nca da soruşturulan ancak yaklaşık 1 yıldır hiçbir kararın çıkmadığı dosyaya da giren belgelere göre, fişleme ve raporlama çalışmalarında görev yapan memurlardan biri, eşinin fotoğrafını bilgisayar klasöründe unuttu. Bazı klasörlerden ise dosyayı hazırlayan polis memurlarının kendi isimleriyle açtıkları dosyalar çıktı. İçişleri Bakanlığı ise bu saptamalara rağmen soruşturma yolunu açmadı.

Tunceli Hozat'ta yapılan fişlemeler geçen yıl açığa çıkmıştı. Milliyet ise dün Hozat Emniyeti tarafından hazırlanan raporları gündeme taşıdı. Halkın tamamının devlet aleyhine çalıştığının, gençlerin tamamının da örgüt sempatizanı olduğunun savunulduğu raporda, ilkokuldan başlanarak halka psikolojik harekat uygulanması, Tunceli nüfusuna kayıtlı kamu görevlilerinin ise batı illerinde doğanlarla yer değiştirmeleri önerildi.

Bunların dışında hazırlanan raporlarda, yasal dernek ve sivil toplum örgütlerinin, "terör örgütünün uzantısı" olarak nitelendirildiği, burada görev yapanların da örgütlerin üst düzey yöneticisi sayıldığı, emniyetin iç brifinglerinde de bu görüşlerin grafikli sunumlarla aktarıldığı ortaya çıktı.

Raporlarda, dinleme ve takip cihazlarının yetersizliğinden yakınıldı.

Fotoğrafı unutmuş

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, ortaya çıkan fişlemelerle ilgili suç duyurularını değerlendirirken, müfettiş raporlarına göre işlenmiş bir suçun bulunmadığını vurgulayarak, şikayetlerin işleme konulmasına izin vermemişti. Bu nedenle, fişlemelerin yapıldığı dönemde görevli olan yetkililer hakkında idari yönden işlem yapılamamıştı. Ancak müfettişlerin suç unsuru bulmadığı dosyalardan fişlemeleri bizzat polisin yaptığını gösteren bazı bilgi ve belgeler çıktı. Bir dosyadan, fişlemeyi yaptığı iddia edilen polis memurunun eşinin fotoğrafı çıktı.

Bir başka dosyada ise o dosyayı hazırlayan polis memurlarının dosyaya kendi isimlerini verdikleri görüldü. Buna rağmen İçişleri Bakanlığı, polisler hakkında işlem yapılmasını gereksiz buldu.

VALİLİK İNCELEME BAŞLATTI

Tunceli Valiliği Hozat İlçesi'nde, yasadışı fişleme ve takip ile ilgili inceleme başlattı. Buna göre başlatılan incelemeyle ilgili olarak, Tunceli Vali Yardımcısı Kenan Eskin'in görevlendirildiği öğrenildi. Vali Yardımcısı Eskin'in yapacağı incelemeden sonra valilik, İçişleri Bakanlığı'ndan inceleme için müfettiş çağırılıp çağırılmamasına karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber