'Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine' ilişkin genelgenin yürütülmesi durduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 15:38, Son Güncelleme : 02 Ocak 2019 18:48
'Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine' ilişkin genelgenin yürütülmesi durduruldu

Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığının, "Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine" ilişkin genelgesinin yürütmesini durdurdu.

Türk Eğitim-Sen'in, Milli Eğitim Bakanlığının 23 Ağustos 2005'te yayımladığı "Anadolu Liselerine Öğretmen Seçimine" ilişkin genelgenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Danıştay 2. Dairesi, söz konusu genelgenin yürütmesini oybirliği ile durdurdu.

Daire'nin kararında, "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin" bu okullarda görev yapacak öğretmenlerin sınavla atanacağını öngördüğü anımsatıldı.

Anadolu liselerine öğretmen ataması için 2000 yılında yapılan seçme sınavından sonra hiç sınav yapılmamasının yönetmelikte yer alan emredici hükümler karşısında sınavsız atamayı gerektirmeyeceği vurgulanan kararda, genelgede yeterli belirleme yapılmaksızın sınavsız, hatalı uygulamalara yol açacak şekilde düzenlemeler getirildiği kaydedildi.

Kararda, bakılan davayla aynı nitelikte açılmış dava dosyalarının incelenmesinden, adaylığı kaldırılarak 2004 yılında Anadolu liselerine atanan öğretmenlerin çok kısa bir süre sonra norm kadro fazlası öğretmen olarak dava konusu genelge uyarınca başka Anadolu liselerine atandıklarının anlaşıldığı ifade edildi.

"Bu ve benzeri uygulamalar da, 5 yıl sınav açılmayarak fırsat eşitliğinin zedelendiğini göstermektedir" denilen kararda, şöyle denildi:

"Anadolu liselerine atanmada asıl olan sınav olduğuna ve normlar hiyerarşisinde daha alt sırada bulunan dava konusu genelgeyle yönetmeliğin seçme sınavına ilişkin hükümleri uygulanmayarak sınav usulü kaldırılmak suretiyle sınavı kazanamayan veya sınava girmeyenlere de yönetmelik hükümlerine aykırı biçimde Anadolu liseleri öğretmenliğine atanma önceliği tanındığı anlaşıldığından dava konusu genelgenin tümünde hukuka uyarlık görülmemiştir."

MEB kararlara itiraz ederse, dosyalar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber