Gaziantep'te, göz bankasının kurulmasıyla kornea nakli yapılıyor

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Göz Bankası Tıbbi Müdürü Mehmet Şelçuk Taşdemir, göz bankasının Eylül 2013 yılı içerisinde Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'ne kurulmasıyla nakil işlemlerine başladıklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2014 19:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gaziantep'te, göz bankasının kurulmasıyla kornea nakli yapılıyor

Taşdemir, Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde toplamda 20 hastaya kornea nakli yapıldığını, daha önce kornea nakli için Ankara, İstanbul gibi uzak illere giden hastaların artık Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nde kornea nakli yapabileceklerini söyledi.

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Göz Bankası Tıbbi Müdürü Mehmet Şelçuk Taşdemir, kornea nakli ve tedavisi ile ilgili açıklamada bulundu. Taşdemir, göz bankasının Gaziantep'te ve çevre illerinde yakın zamana kadar olmadığını belirterek, "Hastanemize Eylül 2013 yılı itibari ile göz bankası kuruldu. Hastanemiz de daha önce görev yapan Dr. Yusuf Bey tarafından kuruldu. Onun tayinin çıkması ardında Kasım ayından bu yana Göz Bankası Müdürlüğü ile beraber görevi ben yürüyorum. Göz bankası ilimizde çevre illerde yakın zamana kadar yoktu. İlimizdeki ve çevre illerdeki hastalar bu yüzden Ankara ve İstanbul gibi büyük şehre gitmek zorunda kalıyorlardı. İlimizde kurulması ile bu çevredeki kendi hastalarımız hem kendi ilimizdeki hastalar sıra beklemeden daha kısa sürede hem de yorulmadan sağlıklarına kavuşabilecekler" dedi.

Daha önce kornea temininde büyük problemler olduğunu ama artık bu sıkıntının da ortadan kalktığını belirten Taşdemir, "Şuana kadar 20 hastaya kornea nakli yaptık. Tedavi ettiğimiz hastalar görebildiler. Kornea, gözün ön sekmentinde bulunan, kırma görevini üstlenen en önemli organlardan birisidir. Bu hastalıkların çoğunun tedavisinde kornea nakli yapılması gerekiyor. Kornea nakli son yıllarda aslında ülkemizde giderek artı Sağlık Bakanlığımızın uyguladığı politikalar nedeni ile daha önce kornea temininde problemler oluyordu. Yeni çıkan yasalar ile kornea temini buluna biliniyor. Göz bankalarının ülke çapına yayılmasıyla hastaların daha çabuk görmelerine neden olacaktır. Korneayı şuan biz kendi hastanemizden ilimizdeki kamu hastanelerinden temin ediyoruz veya kendi bankamıza kayıtlı hastanelerden temin ediyoruz. Kornea zaten bağış gerektiren bir doku değil. Ölmüş olan kişilerin gözlerinin en üst sekmeninde bulunan bir doku olduğu için biz kendimiz uygun görüldüğü taktirde alabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Şuan kornea nakli bekleyen 14 hastalarının olduğunu ve çevre illerden de duyulmasıyla sayının giderek artacağını belirten Taşdemir, "Biz hastaları öncelikle doku organ sistemi, kayıt sistemine kayıt ediyoruz. Orada bir sıralamaya sokuluyorlar. Şuan mevcut 14 hastamız var. Biz kornea teminin ile onların tedavilerini yapacağız. Zaten halk arasında duyulmasıyla çevre illerden hastalar gelmeye başladı. Giderek bu sayı artacaktır. Kornea aslında her yaşta gözükebilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber