Bakanlığın, ortaöğretim kurumları için kitap belirleme istemi, sıkıntı içeriyor

Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı 2006-2007 öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarının yanı sıra orta öğretim okullarının da ders kitaplarının ücretsiz verilmesi için bir çalışma başlatmış ve bu doğrultuda 26.04.2006 tarih ve B.08.0.YDB.0.24.02.00/1960 sayılı bir yazı ile kitap ihtiyacını belirleme amacıyla kurumlara bir yazı göndermiştir. Okullardan, ihtiyaç duyulan ders kitap sayılarının 12.05.2006 tarihine kadar bildirilmesi istenmiştir.

Ancak özelliklede orta öğretim okullarında 9.sınıftan 10. sınıfa geçecekler belli olmadan ve öğrenciler alan tercihlerin yapmadan okulların verecekleri listeler tamamen uydurma sayılar olacak bunun yanında okul idareleri eksik kitap sorunları ile karşılaşmamak amacıyla fazla kitap isteyecekleri bir gerçektir. Uygulama okul idarelerini asılsız beyan vermeye iten bir uygulamadır. Bu da tüm ülke çapında bulunan ortaöğretim okulları düşünüldüğü vakit büyük bir israfa sebebiyet verecektir.

Bu belirsizlikler üzerine yapılacak uygulamanın devleti çok büyük zarara uğratacağı ortadadır.

T.C.
MİLLİ EGITIM BAKANLIĞI
Yayımlar Dairesi Başkanlığı

SAYI: B.08.0.YDB.0.24.02.00/ 1960 26.04.2006

KONU: Kitap İhtiyacı Belirleme

???????VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim müdürlüğüne)

Resmî ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerimizin ders kitapları, 2003?2004 eğitim-Öğretim yılından itibaren Bakanlığımızca ücretsiz olarak verilmektedir, 2006?2007 eğ itim-öğreti m yılından itibaren resmî orta öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin ders kitaplarının da ücretsiz verilmesi planlanmıştır. 2006?2007 eğitim-öğretim yılında ihtiyaç duyulan ders kitabı sayısı okullardan alınacaktır. Baskısı yapılacak veya satın alınacak ders kitabı sayısı, okullardan alınan bu verilere göre belirlenecektir. Bakanlığımızca ücretsiz dağıtılacak ders kitaplarının il/ilçe ve okul bazında dağıtım planlarında bu veriler esas alınacaktır.

Bu sebeple;

1. İLSİS projesi içinde yer alan Kitap Seçim Modülü altında Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı hazırlanmıştır.

2. Kitap Seçim Modülüne ilsis.meb.gov.tr adresinden girilecektir.

3.Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranında 2006-2007 eğitim-öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının isimleri ilköğretimde sınıflar babında, orta öğretimde ise alfabetik gruplar hâlinde listelenmiştir.

4. Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranına veri girişi aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır:

4.1. Okulların kendilerine ait kullanıcı adı ve şifresi girildikten sonra gelen ekrandan Kitap Seçim Modülüne girilecek, Kitap Seçim Modülü açılınca "sol menü" de yer alan Kitap İhtiyacı Belirleme düğmesine tıklanacak ve Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı gelecektir.

4.2. Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranında kayıt eklemek için "yeni kayıt" düğmesi seçilecektir. Gelen ekranda ilköğretim okulları için (1..8'inci) sınıf, orta öğretim okulları için alfabetik kitap grubu (A-C.P-Z) seçeneklerinden biri seçilecektir.

4.3. Okutulacak ders kitabının adı, gelen listeden seçilecek ve kitapla ilgili Açıklamalar dikkate alınarak ihtiyaç duyulan ders kitabı sayısı, ilgili kutucuğa girilecektir. Ders kitabı ihtiyacı, öğrenci ve dersi okutan toplam öğretmen sayısı toplamı dikkate alınarak girilecektir. Ders, Öğrenci Çalışma ve Öğretmen Kılavuz Kitaplarından oluşan takım kitaplarda; Ders Kitabı ve Öğrenci Çalışma Kitabı, öğrenci ve dersi okutan toplam öğretmen sayısına, Öğretmen Kılavuz Kitabı ise dersi okutan toplam öğretmen sayısına eşit olacaktır.

4.4. Kitap sayısı ilgili kutucuğa veriler girildikten sonra mutlaka "üst menü" de yer alan "kaydet" düğmesine tıklanacaktır.

4.5. 4.2, 4.3 ve 4.4'üncü maddedeki işlemler, okulun ihtiyaç duyduğu her bir ders kitabı için ayrı ayrı uygulanacaktır.

4.6. Kitap sayıları girildikçe okulunuza ait belirlenen kitaplar ve miktarları aynı sayfanın altında liste hâlinde yer alacaktır.

4.7. Girilmiş olan herhangi bir kayıt ile ilgili düzeltme yapmak veya silmek için oluşan listedeki

kitap kodunun başında yer alan "açık klasör" şeklindeki resim tıklanarak tekrar bu kitaba ait ekrana dönülerek istenilen işlem yapılabilecektir.

4.8. Okulun ihtiyaç duyduğu bütün kitap sayısı girildikten sonra sayfanın altında oluşan liste

incelenecek ve ihtiyaç duyulan kitapların tamamının girilip girilmediği kontrol edilecektir. İhtiyaç duyulması

hâlinde "üst menü?de yer alan "yazıcı resmine" tıklanarak girilmiş olan verilerin genel dökümü

alınabilecektir.

4.9. Kitap sayısının giriş işlemi tamamlandıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde yer alan çıkış

düğmesi tıklanarak "Kitap ihtiyacı Belirleme Modülü"nden çıkılacaktır.

4.10. Kitap İhtiyacı belirleme işlemleri, Bakanlığımızın tespit ettiği tarihe kadar devam edecektir. Bu

tarihe kadar okullarca veri girişi, güncelleme ve düzeltme işlemi yapılabilecektir,

5. Kitap ihtiyacı belirleme ile ilgili giriş işlemleri, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince denetlenecektir. Bilgileri girmeyen okullar uyarılacak ve bütün resmî ve özel ilköğretim okulları ile resmî ve özel ve orta öğretim okullarının kitap ihtiyaçlarının zamanında modüle girilmesi sağlanacaktır.

6."Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı veri giriş işlemleri için " 27.04.2006 Perşembe günü açılacak

ve 10.05.2006 Çarşamba günü mesai saati sonunda kapatılacaktır.

7.İnternet bağlantısı olmayan okulların kitap ihtiyaçlarının sisteme girilmesi, internet bağlantısı olan

okullardan veya il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinden yapılacaktır.

8. Sisteme girilen verilerin doğruluğundan ve ileride doğacak kitap ihtiyacı veya fazlalığından okul,

ilçe ve il millî eğitim müdürlükleri doğrudan ve birlikte sorumlu olacaktır.

9. Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranına bilgi girişi sürecinde karşılaşılan sorunlar (ders kitabın adının

bulunmaması vb.) Yayımlar Dairesi Başkanlığının 0312 212 81 45 ve 0312 213 65 12 numaralı

telefonlarından, Kitap Seçim Modülü ile ilgili teknik sorunlar için Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün 0312 413 11 85 numaralı telefonundan bilgi alınabilecektir.

2006?2007 eğitim-öğretim yılında iliniz ilköğretim ve orta öğretim okullarında öğrenim görecek öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ders kitabı sayısının doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi ve sisteme girilmesi için gerekli her türlü tedbir il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince alınacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Recep IŞIK

Bakan a. Müsteşar Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber