Çocuk gelinler

CHP Konak Kadın Kolları, Siirt Pervari’de 12 yaşında dini nikahla evlendirilen ve 14’ünde ölen Kader Erten’in ölümü üzerine ülkede var olan çocuk gelinlere dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2014 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuk gelinler

CHP Konak Kadın Kolları, Siirt Pervari'de 12 yaşında dini nikahla evlendirilen ve 14'ünde ölen Kader Erten'in ölümü üzerine ülkede var olan çocuk gelinlere dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.

Konak Meydanında yapılan açıklamaya, CHP Konak İlçe Kadın Kolu Başkanı Nüket Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, ilçe teşkilatı ve birçok vatandaş katıldı.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, bu evliliklerin sonlandırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Bugün kadınlarımızın üçte biri neredeyse çocuk gelin. Çocuklar sokaklarda oyuncak bebeklerle oynamaları gerekirken, kucaklarında nasıl büyüteceklerini bilmedikleri bebeklerle karşı karşıya kalıyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz."

Hükümetin kadına yönelik şiddeti önlemek için yaptığı düzenlemelerin hiçbir etkisi olmadığını ifade eden Hülya Güven, çocuk yaşta anneler öldükleri zaman bu anlamda kanun çıkarılacağı, çalışmalar yapılacağının söylemlerinin dile getirildiğini aktardı.

Siirt'te yaşanan olayın yüreklerini burktuğunu belirten Nüket Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir çocuk annesi ve ikinci çocuğunu kaybeden Kader, daha 14 yaşındaydı. Kader, önce çocuk yaşta gelin oldu sonra çocuk yaşta anne oldu. Kısacık yaşamı çocuk yaşta son buldu. Kader'e böyle bir geleceği layık görenler cezasını çekmeli. Adını bilmediğimiz daha nice Kader'ler var. Onlar için ne yapılacak?"

"İMAMLARA YASAKLAMA GETİRİLMELİ"

Çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Akyıldız, dini nikahı yapan imamların sorgulanması gerektiğini dile getirdi. Yaşı resmi nikaha yetmeyen çocukları imam nezaretinde evlendirmenin büyük bir suç olduğunu anlatan Akyıldız, sözlerine şöyle devam etti: "En başta sorgulanması gereken imamlardır. Yaşı küçük çocukların evlendirilmemesi için imamlara yasak getirilmeli. Hukukun kanunlara yasakladığını, imamlar bizzat bozarak suç işliyor. Göz göre göre hayatlar sönmekte, okuması gereken çocuklar ezilmekte, horlanmakta, çocuk yaşta evlendirilerek nitelikli cinsel istismara maruz kalmaktadır."

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ SORUN

"AK Parti iktidarı bu sorunları mutlak suretle çözmelidir" diyen Akyıldız, 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının okumalarının zorunlu olmaktan çıkarılmasının bu evliliklere çanak tuttuğunu söyledi.

Topluluk ellerinde, "Gelinlik Değil Mavi Önlük Giymeliler", "Çocuk Gelinler İnsanlık Ayıbıdır", "Kader'ler Ölmesin" yazılı dövizler taşıdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber