İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Adalet Bakanlığına İlk Defa Memur Olarak Atanma Şartlarında Değişiklik Oldu

Kamu kurumları arasında sadece Türk Silahlı Kuvvetleri ile Adalet Bakanlığı merkezi yerleştirme dışındadır. Bu iki kurum KPSS sonrasında ayrıca yazılı ve sözlü sınav yapmaktadırlar. Uygulamanın dayanağı 2802 sayılı Kanun ile Atama ve Nakil Yönetmeliğidir. Atama ve Nakil Yönetmeliğinde bugün küçük çaplı bazı değişiklikler yapılmıştır. Değişikliklerde ilişkin olarak yaptığımız değerlendirmeyi görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 00:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- İnfaz koruma memurluğuna yapılacak atamalarda şartlar değişmedi

Koruma güvenlik görevlisi ile infaz ve koruma memuru kadrolarına atanabilmek için şu şartlar aranmaktadır.

"a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) Erkek adaylar için, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) nolu bendi kapsamına girenler hariç olmak üzere onay tarihinde askerlik hizmetini fiilen tamamlamış olmak,
c) Merkezi sınav tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş, 30 yaşını bitirmemiş olmak,
ç) Erkeklerde 170 cm, kadınlarda 160 cm'den kısa boylu olmamak,
d) Güvenlik soruşturması olumlu olmak,
e) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özürlü olmadığını; şaşılık, körlük, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadığını; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce bölge hastaneleri olarak belirlenecek Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek,
f) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak,"

2- Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadroları için şartlar değişti

Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına atanabilmek için şu şartlar aranmaktadır.

"a) Fakülte veya yüksek okulların bilgisayar bölümü, adalet yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet meslek lisesi veya diğer lise ve dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak,
b) En az lise veya dengi okul mezunu olup, başvuru tarihinde Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurumu ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip bulunmak,
c) Meslek liselerinde okutulan daktilografi ders kitabından seçilip yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmak,"

Daha önceki yömetmelikte kamu kurumu ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen sertifika bulunmamakta idi. Bu değişikliğe göre Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına atanabilmek için istenen sertifika belgesinin diğer kamu kurumu ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilmesi halinde de geçerli olacaktır.

3- Cezaevi öğretmenlik kadrosuna atama şartı değişti

Cezaevi öğretmenlik kadrosuna atanabilmek için; "Milli Eğitim Bakanlığınca, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin ilân tarihindeki çizelgede sayılan yüksek öğretim programından mezun olanlardan eğitim fakültesi mezunları dışındaki bölümler için sınıf öğretmenliği sertifikası veya pedagojik formasyon belgesi bulunmak veya alanı ile ilgili ortaöğretim tezsiz yüksek lisans programını bitirmiş olmak," şartı aranacaktır. Bu madde daha önce şu şekildeydi: "Fakülte ve yüksek okulların sınıf öğretmenliği bölümü mezunu olmak veya eğitim fakültesi ve eğitim bilimleri fakültesinin herhangi bir öğretmenlik bölümü ile bu fakültelerin eğitimde psikolojik hizmetler, eğitim programları ve öğretim, özel eğitim, eğitim yönetimi ve planlaması, halk eğitimi, psikolojik danışma ve rehberlik bölümlerinden, dil ve tarih-coğrafya fakültesi veya fen-edebiyat fakültelerinin Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, dilbilim, felsefe, sosyoloji, psikoloji bölümlerinden, fen fakültesi veya fen-edebiyat fakültelerinin biyoloji, kimya, matematik, fizik bölümleri ile ilahiyat fakültesinin ilköğretim veya ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi bölümlerinden mezun olup sınıf öğretmenliği sertifikası bulunmak veya alanı ile ilgili ortaöğretim tezsiz yüksek lisans programını bitirmiş olmak,"

Yapılan değişiklik ile öğretmen atamasında MEB'in belirlediği stanadartlar esas alınmıştır.

4- Hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik getirildi

5435 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki adlî ve idarî yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelini alımı yapılırken hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik tanınacağı belirtilmiştir. Söz konusu bu düzenleme yönetmelik metnine yansıtılmıştır.

Bu kadrolara ilk defa atanacaklar merkezi sınava girip en az yetmiş puan alanlar arasından adalet komisyonlarınca hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik tanımak kaydıyla sözlü veya gerektiğinde uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre seçilirler."

5- Uygulamalı sınav getirildi

Önceki yönetmelik metninde uygulamalı sınava imkan tanıyan bir hüküm yok idi. Düzenleme ile uygulamalı sınava dayanak getirilmiştir.

6- Sözlü sınavda önceliği olanlar

"Zabıt kâtipliği, cezaevi katipliği ve daktilograf kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, sözlü sınava, ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri personeli için merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla, en yüksek puandan başlamak üzere ilân edilen kadro sayısının on katı, diğer memur kadroları için, beş katı kadar aday çağırılır. Hukuk fakültesi veya adalet meslek yüksek okulu mezunlarından merkezi sınavda en az yetmiş puan alanlara, ilân edilen kadro sayısının on veya beş katı aday içerisinde öncelik verilir."

Yönetmelik değişikliğini görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber