Davutoğlu: HSYK yargıya baskı aracına dönüşemez

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu demokratikleşme paketi hakkında ipuçları verdi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Ocak 2014 06:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: HSYK yargıya baskı aracına dönüşemez

Zeynep Tuğrul

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümetin üzerinde çalıştığı demokratikleşme paketinin ipuçlarını vererek, "yargı bağımsızlığı ile yürütmenin siyasal tercihleri arasında bir çizgi vardır. HSYK gibi yapılar yargı üzerinde baskı mekanizmalarına dönüşemez" dedi. Soruları cevaplayan Davutoğlu, "Yargı-yürütme ilişkilerinde yargı bağımsızlığı esastır ancak yürütme de kendi politikasını geliştirme hakkına sahiptir" dedi.

Bir kaç ayda taşlar yerine oturur

"HSYK gibi yapılar da, nihai kertede yargı üzerinde baskı oluşturacak mekanizmalar haline dönüşemez" diyen Davutoğlu, "Kendi doğası içinde çalışır. Bütün tablo ortaya çıktığında göreceksiniz, birkaç ay içinde Türkiye'de taşlar yerine çok daha sağlam bir biçimde oturacak" dedi. Son dönemde yaşanılan gelişmeleri "30 Mart öncesi manipülasyon çalışmaları" şeklinde nitelendiren Davutoğlu, "Siyasal taşlar seçimle yerine oturur. Hukuki taşlar da, insan haklarına dayalı yeni yasalarla, yasama- yürütme- yargı ilişkilerini doğru tanzim eden demokratik bir yapıyla oluşur" diye konuştu. Davutoğlu, AB ile HSYK da dahil olmak üzere her konunun görüşüldüğünü söyledi.

O zaman AB fasılları açsın

Düzenleme kurallarının AB içerisinde belli olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Türkiye - AB İlişkilerinde kriz olmayacağının" altını çizdi ve AB'ye, "Türkiye-AB ilişkileri tüm bu hukuki normlar içinde daha da sağlam bir yere götürülecekse, o zaman hemen 23 ve 24. fasılları açın, hemen fasılların içerisindeki uygulamalar neyse hemen birlikte gerçekleştirelim" diye seslendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber