Sözleşmeli subayların sorunları araştırılsın

MHP Milletvekilleri 15 Ocak'ta, sözleşmeli subay ve astsubayların sorunlarının araştırılarak gerekli tedbirlerin alınması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 09:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Sözleşmeli subayların sorunları araştırılsın

İşte ilgili başvuru

TURKIYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

"Sözleşmeli Subay ve Astsubayların Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi" amacıyla Anayasamızın 98'inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz. 15.01.2014

GEREKÇE:

Bilindiği gibi, MSB ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan sözleşmeli subay ve astsubayların yaşadıkları sorunlar zaman zaman kamuoyunun gündemine gelmekle birlikte son yıllarda artarak devam eden bu sorunlara kalıcı çözümler üretilememiştir. Özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan subay ve astsubaylarla ilgili sorunlar çok sayıda personelin ve ailelerinin mağduriyetine yol açmaktadır.

"4678 sayılı TSK'da İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun" ve 24738 sayılı Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği hükümlerine göre Hava Kuvvetleri Komutanlığına katılan sözleşmeli subay ve astsubaylar 3-9 yıl arasında sözleşme imzalayarak göreve başlamaktadırlar ve görevleri süresince emsalleri olan muvazzaf subay/astsubaylar gibi kendisine verilen tüm görev ve sorumlulukları layıkıyla yerine getirmektedirler. Ancak, sözleşmeli subay ve astsubayların muvazzaf personele kıyasla özlük haklarındaki farklılıklar, sözleşmelerinin yenilenmesinde personele güvence verilmemesi, hizmet süresi dolduğunda sınavsız devlet memurluğuna geçilme hakkına sahip olmamaları, kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli olarak çalışan personelin durumlarına uygun kadrolara geçirilmesine yönelik düzenlemeler kapsamı dışında tutulmaları başta olmak üzere pek çok sorunların yaşanması anılan personelin maddi ve manevi yönden mağduriyetine yol açmış ve açmaya devam etmektedir.

Yaşanan sorunlar nedeniyle anılan personel sağlıklı bir kariyer planlaması yapamamakta, "sözleşmem yenilecek mi, yenilenecekse kaç yıl yenilenecek muvazzaf olabilecek miyim, memur olabilecek miyim, bu yaştan sonra ne yapacağım, aileme ne diyeceğim, onları nasıl geçindireceğim? " vb. gibi sorulara cevap bulamamaktadır.

Yaşanan sorunlar, anılan personeli uzun vadede karamsarlığa ve gelecek kaygısına itmekte, personelin moral ve motivasyonunu bozmakta, maddi ve manevi planlar yapılmasını engellemekte, zamanla ailesiyle ve iş arkadaşlarıyla ağır psikolojik sorunlar yaşamasına, sebep olmaktadır. Geçmiş yıllarda bu sorunlar nedeniyle intihar eden, boşanan, psikolojik tedavi gören çok sayıda sözleşmeli personel bulunmaktadır.

Anılan personel ve aileleri açısından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personeli olmak nasıl büyük bir gurur kaynağı ise emekli olmadan kurumdan ayrılmak ise bir utanç kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Sözleşmesi kurum tarafından veya sağlık sebepleriyle yenilenmeyen, kendi isteğiyle ayrılan personel toplumda disiplinsizlik veya gayri ahlaki sebeplerle ayrılmış gibi kabul edilmekte ve toplumun baskısına, aşağılamasına maruz kalmaktadır.

Sözleşmeli subay ve astsubaylar sözleşme süreleri sona erdiğinde gelecekleri ile ilgili olarak; "sözleşmesinin yenilenmesi veya yenilenmemesi için müracaat etmek ya da Kuvvet Komutanlığınca sözleşmesinin yenilenmemesi" alternatiflerinden birisiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu alternatifler anılan personelin içinde bulunduğu sorunların çözümünde yetersiz kalmaktadır.

Sözleşmeli subay ve astsubayların, emsalleri gibi muvazzaf statüye geçirilerek kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan "A kodlu" boş kadrolara eğitim durumlarına ve almaya hak kazandıkları son derece kademelerine uygun olarak sınavsız geçiş yapabilecek şekilde atanmaları sağlanmalıdır.

Belirtilen gerekçelerle sözleşmeli subay ve astsubayların sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırmasının yapılması kaçınılmaz görülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber