Taraf olan, disiplin cezası verebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Ocak 2014 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Taraf olan, disiplin cezası verebilir mi?

Ankara Mamak'ta bir lisede yaşanan olayda, bir müdür yardımcısı hakkında soruşturma yapılması istemiyle Ankara İl Milli Eğitim müdürlüğünce bir eğitim müfettişi görevlendirilmiştir.

Eğitim müfettişi şikayetçi olarak okul müdürünü ve okuldaki diğer tanıkları dinledikten sonra disiplin cezası verilmesi teklifi getirmiştir. Müdür yardımcısı, üyesi olduğu Eğitim Bir Sen avukatı aracılığı ile dava açmıştır.

MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliğine göre okuldaki müdür yardımcısı ve öğretmenlerin birinci disiplin amiri okul müdürü, ikinci disiplin amiri ilçede ilçe milli eğitim müdürü, ilde ise il milli eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürüdür.

Eğitim müfettişinin teklifi doğrultusunda okul müdürü, müdür yardımcısına aylıktan kesme cezası verilmiştir.

İşte burada, taraf olan birisinin disiplin cezası verip veremeyeceği sorunu ortaya çıkmaktadır. Aşağıda yer verilen karardan da görüleceği üzere, taraf olanın ceza vermemesi gerekmektedir. Zira Disiplin Amirleri ve Disiplin Kurulları Hakkında Genel Yönetmeliğin tüm hükümleri amirleri hakkaniyet ve eşitliği önplanda tutan bir davranış içinde olmalarını öngörmüştür. (Madde 19)

Ayrıca disiplin amirinin yetkilerini ve yükümlüklerini belirlemekten kasıt, disiplin cezasının disiplin amirince objektif olarak tayinini sağlamaktır. Mahkeme ayrıca, Anayasa Mahkemesinin disiplin cezalarının niteliğine dair kararlarına atıfta bulunarak ceza verilirken tarafsız olunması ilkesinden hareketle, taraf olanın disiplin cezası vermeyeceğine karar vermiştir.

İŞTE MAHKEME KARARI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber