Memurun hukuk savaşı

Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görev yerlerinin 'haksız' değiştirildiğini düşünen memur önce İdare Mahkemesi'ne ardından Danıştay'a gidiyor Danıştay'a bir yıl içinde gelen 82 bin dosyadan 32 bini görevden alımlarla ilgili

DAİRELERİNE bir yıl içinde 82 bin dava dosyası geldiğini bildiren Danıştay, hükümeti yasalar ve uygulamalar konusunda uyardı.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ardından Danıştay da iş yükünden yakınmaya başladı. Başkan da dahil olmak üzere 95 üyenin görev yaptığı Danıştay'da, 12 dava, biri idare olmak üzere 13 daire bulunuyor.

Bir yılda 82 bin dosya

Verilere göre, Danıştay'ın 13 dairesine bir yıl içinde 82 bini aşkın dava dosyası geldi. Bunlardan sadece 32 bininin kamu görevlilileriyle ilgili uyuşmazlık dosyası olduğu belirtiliyor. Bu rakamın, bir yıl içinde görev yerleri değiştirilen kamu görevlilerinin açtığı dosya sayısı olduğu ifade ediliyor.

Haksız yere görev yerlerinin değiştirildiğini düşünen kamu çalışanları, önce Bölge İdare Mahkemesi'ne, ardından da Danıştay'a 'göreve iade' davası açıyor. Haklı bulunmaları halinde ise Danıştay kararı ile eski görev yerlerine dönüyorlar.

Danıştay'daki dosya yükü dairelerle sınırlı kalmıyor. Dairelerden çıkan kararlar temyiz için İdari Dava Daireleri Kurulu'nun gündemine geliyor. Bir yıl içinde İdari Dava Daireleri Kurulu'nun gündemine gelen dosya sayısının 3 bin 200'e ulaştığı belirtiliyor.

Başsavcının işi zor

Danıştay Başsavcılığı da yoğun talep nedeniyle iş yükünden nasibini alıyor. Danıştay Başsavcılığı'nda da yine ayda ortalama 5 bin 500 dosyanın incelendiği ve görüş bildirildiği belirtiliyor.

Gelen dava dosyası sayılarını değerlendiren Danıştay yönetimi, dairelerin ve kurulun ayda ortalama 7 bin uyuşmazlık dosyasını sonuçlandırmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Tüm üyelerin gayretle çalıştığına dikkat çekilirken, Danıştay'daki iş yükünün sürekli artmaya devam ettiğine, bu nedenle de dairelerin dosyaları makul sürede sonuçlandırmasının mümkün olmadığına vurgu yapılıyor.

Yeni Başkan Sumru Çörtoğlu ise dava dosyalarının artışını, Danıştay'ın belli konulardaki yerleşmiş içtihatlarının bilinmesine karşın, hükümetin, aynı konuların yeniden yargı önüne gelmesine neden olacak şekildeki davranma alışkanlığını sürdürmesine bağlıyor.

Hukuka saygı

Çörtoğlu, 'Hukuka saygılı devlet düşüncesiyle de bağdaşmayan bu durumun devam etmesi, mahkemeler ve Danıştay'daki zaten fazla olan iş yükünü artırmakta, adalet dağıtımındaki çabukluğu olumsuz olarak etkilemektedir' değerlendirmesinde bulunuyor.

Bakanlıkların ve kamu kurumlarının yaptığı ihaleler, görev yeri değişiklikleri, kamu görevlilerine ait mevzuattan doğan uyuşmazlıklar, vergi sorunları, bakanlıklar tarafından çıkarılan genelge ve yönetmeliklerin yasalara uygunluğunun denetlenmesi, Danıştay'ın görevleri arasında bulunuyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber