Haftalık ders çizelgeleri ve MEB'deki hastalık

Bir eğitim sistemi ile bu kadar oynanır mı? Demeyin. Bırakın aynı iktidarı bir bakanlığın bir birimini yönetenler değişmediğinde bile oynanır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Ocak 2014 15:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Haftalık ders çizelgeleri ve MEB'deki hastalık

Haftalık ders çizelgelerinin değişmesinin üzerindeki mürekkep kurumadan yenisi yayımlandı. http://www.memurlar.net/haber/452509/

Son 5 yıla baktığımızda 2009'da liselerde (Fen, Sosyal, TM, Dil) şeklinde alanlar varken 2010 da bunu beğenmedik alanı kaldırıyoruz denildi. Olmaz yanlış olur, ders seçimi gibi önemli bir konuyu sadece veliye ya da öğrenciye bırakamazsınız sistemi çökertirsiniz dedik dinletemedik. Hemen ardından biz haftalık ders saatini 30'dan 37'ye çıkarıyoruz denildi(örneğin Genel Liselerde) buna bağlı artışlar oldu. Burada amaç sisteme yeni katılan seçmeli dini derslere yer açmak idi. Elbet ki vatandaş istiyorsa seçilsin ve okutulsun fakat bunun yolu haftalık saati arttırmak olmamalıydı. Yine mürekkep kurumadan bir değişiklik daha 37'yi beğenmedik 35'e düşürelim. Gelecek yıl Genel Lise okuyacak gençler 9 ve 10 sınıfta 35 saat ders yapacaklar, 11.sınıflar 37 saat, 12.sınıflar ise 30 saat... gerisini siz düşünün...
35'e düşürmekle de kalınmadı.

Öğrenciye ders seçtirmeyi hedef alanlar bu nedenle alan uygulamasını kaldıranlar şimdi de Genel Lise ve Anadolu Liselerinde 9.sınıfın yanında 10.sınıfı da ülke genelinde ortak yaptılar. Şöyle ki; 9.sınıf meslek liseleri dahil tüm okullarda ortak idi. Sadece Anadolu türü okullarda yabancı dil 4 saat fazla idi. Şimdi ise 10.sınıflar da ortak. 2010 yılında beri örenciler 10.sınıfta alan uygulaması gibi ders seçiyorlardı. Sadece Dil Anlatım,Türk Edebiyatı, Yabancı Dil,Coğrafya,Tarih, Din K.A.B.,Resim/Müzik, Beden Eğ. Ortak ders olarak okutulurken yani (Fizik-Kimya-Biyoloji-Matematik) seçmeli ders olup istemeyenler okumazlarken şimdi bu dersler de 10.sınıfta zorunlu olacak. Bu doğru mu hem evet hem de hayır?

Siz 10.sınıf Fizik dersini Fen alanı müfredatına göre düzenlerseniz yanlış yaparsınız çünkü kendini Sosyal Bilimlerde yetiştirecek öğrenciye eziyet edersiniz. Yok biz 10.sınıfta zorunlu kıldığımız dersleri daha önce 9.sınıfta verdiğimiz müfredatı biraz daha geliştirip anlaşılır hale sokarak iki yıla yayacağız derseniz doğru yapabilirsiniz. Aksi halde 9.sınıfta elenen(mecburen sınıfta kalan) öğrenciler 9.sınıfı aşsalar bile 10.sınıfta kalacaklardır. Öğrenci alana yönelmeyi 10.sınıfta yapamayacaktır. Alana tercihi 11.sınıfa kayacaktır. Daha önce 10.sınıflarda zorunlu ders sayısı; Genel Liselerde: 15 iken şimdi 28'e çıkmaktadır. ( Matematik(6saat)-Fizik(2saat)-Kimya(2saat)-Biyoloji(3saat) ) Anadolu Liselerinde: 19 iken şimdi 32 ye çıkmaktadır. ( Matematik(6saat)-Fizik(2saat)-Kimya(2saat)-Biyoloji(3saat) Bir başka değişiklik ise yabancı dilde göze çarpmaktadır. Alan uygulaması varken dil alanı tercih eden öğrenciler yabancı dil derslerini ağırlıklı alırlarken 2010 yılında alan uygulamasının kaldırılması ile beraber yabancı dil ders saatinde düşüş olmuştur. Oysa ki öğrencinin tercihine bağlı olan bir dersin saatini seçenekli tutun kim ne kadar isterse öyle seçsin.

Bu hata anlaşılmış olacak ki yeni düzenlemede;

Yabancı Dil Dersleri:

Genel Lisede: 2-4 seçilebilirken, 2-8 seçilebilir yapılmış,

Anadolu Liselerinde de 4-6 seçilebilirken 2-8 seçilebilir yapılmış.

Bu dahi doğru değil çünkü;

1- Öğrenci Genel Lise de 10.sınıfta 2 saat zorunlu yabancı dil görecek fakat seçmeli yabancı dil alamayacaktır.

2- Anadolu Lisesinde 10.sınıfta 4 saat yabancı dil görecek fakat seçmeli yabancı dil alamayacaktır.

3- Öğrenci 11. ve 12.sınıfta yabancı dile yönelip almak istiyorsa ya 2 saat ya da 8 saat seçmek zorundadır. Bu konuda da bir esneklik olması gerekirdi. (2,4,8 gibi)

MEB'deki en büyük hastalık gelecek öngörüsünden mahrumiyettir. Eğer öyle olsa idi en azından böyle hayati konularda bu kadar kısa süreli değişiklikler olur muydu?

Bu bahsettiğimiz son birkaç tarihli değişiklikler Milli Eğitimin beyni kabul edilen Talim ve Terbiye Kurulu yöneticileri aynı iken yapıldı.

Sadece bu da değil. Biz eleştirdik diye hedef tahtasına konulduk soruşturmalara muhatap olduk fakat haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır prensibiyle vazgeçmedik vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki eleştiri olan yerde gelişme olur.

Örneklerle gidelim: Son 5 yılda İlköğretimden Ortaöğretime geçiş için;

- 8.Sınıfta yapılan OKS

- 6,7,8 de yapılacak SBS

- Fazla oldu sadece 8.sınıfta SBS

- Bunu da beğenmedik 6 dersten her yılda 12 sınav (toplam 36) (önce böyle olabilir diye konuşuldu) TEOGS

- Fazla olur 6 dersten sadece 8.sınıfta 12 sınav TEOGS

- Yok acaba azaltsak mı? 4 derse mi indirsek diye konuşuluyor.

Üniversiteye yerleştirmede de yeni arayışlar yok mu var...

MEB kafayı ülke geleceği yerine günü kurtarmaya yormanın yanında yap-boz, dene-yanıl yöntemlerinden vazgeçmiyor.

İşte hastalığın kaynağı burası.

Bu noktada TTKB'ye bir tavsiyemiz de Meslek Liselerinin Haftalık Ders Çizelgelerine yönelik bir açıklama yapması ve son yapılan düzenlemeler doğrultusunda uyarlama yapıp yapmayacağını duyurması yerinde olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitimci Danışman

Ayrıntılar ve değişen çizelgeler: http://www.memurlar.net/haber/452509/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber