Deli Dumrul kapısı gibi: Orman kampını kiralayıp yolu kapattı, her geçenden para alıyor

Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman kampının işletmecisi, Bodrum-Milas arasındaki eski karayolu kapattı. Yoldan geçenlerden 2.5 YTL para alıyor.

Bodrum- Milas sınırındaki eski karayolu, orman kampının işletmecisi tarafından demir kapı konularak 1.5 yıl önce kapatıldı, halkın tepkilerine ve şikayetlere rağmen açılmadı. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ya da evlerine gitmek isteyenler, 2.5 YTL ödemek zorunda bırakılırken, Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme, idari çabalarının sonuç vermediğini belirtti, mahkemeye başvuracağını söyledi.

Güvercinlik Köyü sınırları içerisinde bulunan Orman Bakanlığı'na ait denize sıfır, 30 dönümlük arazi içinde, 120 kişinin konaklayabileceği apartları, restoranı, kafeteryası, spor sahaları ve sosyal donatı alanları bulunan orman kampı, 2003 yılında Orman Bakanlığı tarafından Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Milli Parklar Genel Müdürlüğü de kampı 2004 yılında, yıllığı 100 bin YTL'ye, Necati Sevinen'in işletmeciliğini yaptığı Clup Latera'ya 10 yıllığına kiraladı.

Sevinen, geçen yılın ocak ayında, eskiden Bodrum- Milas Karayolu olarak kullanılan, Bodrum'un Güvercinlik Köyü ile Milas'ın Pina Yarımadası'nı birbirine bağlayan yolu 10 metre uzunluğunda, 1.5 metre yüksekliğinde kilitli demir kapı ve nöbetçi kulübesi koyarak yaya ve araç trafiğine kapattı. Yoldan geçmek isteyenlere, ?Tesise giriş' adı altında 2.5 YTL ödemeleri gerektiği belirtildi. Ancak tesisten ya da plajdan yararlanmak istemeyen, Güvercinlik Köyü'nden, Pina Yarımadası'ndaki yazlıklarına gitmeye çalışan ya da sadece yürüyüş yapmak isteyenler de 2.5 YTL ödemek ya da yollarını yaklaşık 7 kilometre uzatıp, diğer yolu kullanmak zorunda bırakıldı. Bodrum- Milas sınırını demir kapıyla kapatan işletmeci, tepkilere hedef oldu.

Demir kapı ve bekçi kulübesinin bulunduğu sınırın tam olarak Bodrum- Milas ilçe sınırı olduğunu ve işletmeci Sevinen tarafından bekçi konularak demir kapı ile kapatılan yoldan yürüyüş yaparak dahi kimsenin geçmesine izin verilmediğini belirten Güvercinlik Köyü Muhtarı Mehmet Gereme ?Yol, iki ülkenin sınırı gibi kapatılmış. Sahilde yürüyüş yapmak isteyen herkesten 2.5 YTL almaya ve para vermeyeni veya istemediklerini geçirmemeye başladılar. Muhtarlık olarak Sevinen'i defalarca kapıyı ve bekçi kulübesini kaldırması için uyardık, vatandaşların yolunu kesmemelerini söyledik. Vatandaşlardan aldığımız yoğun şikayet nedeniyle Bodrum ve Milas ilçe kaymakamlıklarına yazılı olarak şikayette bulundum. Ancak bir sonuç alamadım? dedi.

Yolun ortasındaki demir kapının açılması için işletmeci Necati Sevinen ile sert tartışmalara giren Muhtar Gereme, ?Bu kapının kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu ülkede kanun varsa bu kapı kalkacak. Burası yabancı ülke sınırı değil. Böyle bir mantık varsa biz de köy olarak girişe bir kapı koyalım, o taraftan gelenleri bu tarafa geçirmeyelim. Kaymakamlık ve valilik sorunu halletmezse mahkemeye başvuracağız? dedi.

Yaya ya da araçların yoldan geçmek için 2.5 YTL ödemek zorunda olduklarını, aksi takdirde geçişe izin vermeyeceklerini belirten Clup Latera işletmecisi Necati Sevinen ise ?Buraya yıllık 100 bin YTL kira verip, binlerce YTL yatırım yaptık, 10 yıllığına kiraladık. Tabii ki geçişi kapatacağız, tesisi güvenlik altına alacağız. Yola koyduğumuz kapıdan geçenler, tesisimize giriyor demektir, bunun için de 2.5 YTL. ödeyecekler ya da geçmeyecekler. Çünkü ben bu parayı almazsam buranın kirasını çıkaramam. Orman Müdürlüğü ile yaptığımız sözleşmede bu madde var. Sözleşmeye göre hareket ediyoruz. Yasal haklarımızı kullanıyoruz? dedi.

Milas Orman İşletme Müdürü Bayram Ali Atik ise eski orman kampı olarak kullanılan tesislerin bakanlık oluruyla kiralandığını hatırlattı, ?Ancak orman kampı olarak kullanılırken ne demir kapı koyduk ne de geçişi yasakladık. Güvenliği tesis içindeki güvenlik görevlileriyle sağladık. Anlaşılan işletmeci Deli Dumrul gibi hareket etmeyi kafasına koymuş. Burada bir sahil var, arkasında yol, yolun arkasındaki arazide ise tesisler var. Sahil ve yol, kiralanan kamp sahası içinde değil. Devletin sahilinden ve yolundan para alınması mümkün değil. Sözleşmede böyle bir madde olabileceğini sanmıyorum? dedi.

SÖZLEŞMEDE KAPI YOK

Yapılan sözleşmede kapıya ilişkin bir madde olmadığını, geçişlerin yasaklanamayacağını belirten Milli Parklar Milas Mühendisi Erdinç Uyar da ?Ormandan devralarak kiraladığımız tesiste bulunan sosyal donatı alanlarını ve sahildeki üniteleri, duş ve tuvaletleri kullanacak olanların hizmetin karşılığı olarak 2.5 YTL vermesi normaldir. Ancak sözleşmemizde yolun kapatılacağı ve geçişe yasaklanacağına dair bir madde yok. İşletmeci dört bir yanı orman olan tesisin güvenliği açısından böyle bir uygulama başlatmış olabilir. Ancak denize girmek için, sahilde yürümek için para verilmesi söz konusu olmaması gerekir? dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber