Otomobil fiyatlarına zam geliyor...

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemlerde petrol fiyatlarının yanı sıra dövizde yaşanan artışların ilk yansıması otomotiv sektörüne oldu. Özellikle ithal otomobillerde zam bekleniyor. Zam yüzde kaç olacak?

Çok yakında özellikle ithal otomobillere yüzde 11 - 12 oranında zam gelebileceği belirtiliyor.

Son dönemlerde petrol fiyatlarının yanı sıra dövizde yaşanan artışlar, otomotivde de uzun süredir unutulan zamları beraberinde getirecek. Pek çok otomotiv şirketinin yetkilisi, kurlardaki hareketlenmenin bu şekilde sürmesinin, kademeli zamları kaçınılmaz kılacağını belirtirken, bir bölümü de IMF'nin bu hafta içinde açıklayacağı rapor ve bu raporun etkisini beklemekten yana. Yetkililer, kurdaki artışın sürmesi durumunda zamların da yüzde 11-12 seviyelerinde olacağını, zam olmasa bile kampanyalardaki avantajların azalacağını belirtiyorlar.

'Zarar ediyoruz'

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu: Yan sanayi girdilerindeki artışlar nedeniyle yerlide, kurdaki artışlar nedeniyle de ithallerde zam kaçınılmaz görünüyor. Biz, perşembe günü yayınlanacak IMF raporuna odaklanmış durumdayız. Bu raporun yaratacağı etkiye göre hareket edeceğiz. Yüzde 12 civarında devalüasyon söz konusu ve bu piyasa şartlarında, şimdilik işlerin zararına yürütüldüğünü söylemek yanlış olmaz. Ay başından itibaren fiyatlarda artış olacağını öngörüyoruz. Bu artışlar, kademeli olacak, belki de ayda bir olacak.

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner: Fiyatlarda 2-3 aylık süre içinde mecburen çıkışlar yaşanacak. Stok yapısına göre bazı firmalar, bir süreliğine zararı kendisi karşılayacaktır. Ancak kademeli fiyat artışı olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca ithaller üzerindeki fiyat baskısı, yerlilere göre daha ağır. Yerlilerde de, yerlilik oranına göre değişiyor. Biz, kısa dönemde ayarlamaya gitmeyeceğiz.

'Bu hafta başlar'

Opel ve Saab Pazarlama Müdürü Özcan Keklik: Kurdaki değişimlerin nereye oturacağını görmek gerekiyor. Bir takım çalışmalar yapıyoruz. Elbette ortam gerektirdiğinde, aylık zamların geri dönmesi söz konusu olacaktır. Çünkü kurdaki artışlara ayak uydurmak kaçınılmaz.

Baylas Otomotiv Genel Müdürü Borak Koçak: İthal araç getiren firmaların bu haftadan itibaren fiyatlarda kademeli olarak artışa gitmesi kaçınılmaz olacak. 25 milyarlık bir otomobilde, 1.5-2 milyar düzeyinde bir artış yapmak zorundayız. Kampanyalara ara verilirken, 15 günde bir fiyatlara küçük artışlar gelebilecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber