Sözleşmeli antrenör alım şartları

Nasıl sözleşmeli antrenör olunur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Şubat 2014 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sözleşmeli antrenör alım şartları

Sözleşmeli antrenör olma şartları, "Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Spor Uzmanı Ve Antrenör Çalıştırması Hakkında Yönetmelik"te düzenlenmiştir.

Yönetmeliğin 7/B-b maddesinde sözleşmeli antrenörlüğe atama şartları şu şekilde açıklanmıştır:

"b) Sözleşmeli antrenör olarak atanacaklarda; yurt içi veya yurt dışından alınmış antrenör belgesi, Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının uygun görüşü ve ilgili federasyon yönetim kurulu kararıyla beraber aşağıdaki niteliklerden birisinin bulunması şarttır.

1) Üniversitelerin beden eğitimi ve spor öğretimi veren yüksek öğretim kurumlarından veya yurt dışındaki dengi okullardan mezun olmak.

2) En az lise veya dengi okul mezunu olup, üç yıl fiilen antrenörlük yaptığını kulübü ile il müdürlüğünden veya ilgili federasyondan alacağı belge ile belgelemek.

3) Son beş yıl içinde en az 3 defa uluslar arası yarışmalarda milli takım antrenörü olarak fiilen görev yapmak.

4) Olimpiyat, Dünya veya Avrupa şampiyonalarında sporcu olarak ilk üç dereceye girmek.

5) En az 25 defa milli sporcu olmak.

(3), (4) ve (5) bentlerindeki nitelikleri taşıyan ve fiilen beş yıl antrenörlük yapanlarda tahsil şartı aranmaz."

Diğer taraftan düzenleme bu şekilde iken antrenör alımına dair soru önergesine verilen cevaba aşağıda yer verilmiştir.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI ÇAĞATAY KILIÇ'IN CEVABI (24/1/2014)

Bakanlığımıza bağlı Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığı ve Spor Federasyonu Başkanlıklarının koordinesinde; atıcılık, bilardo, briç, buz pateni, buz hokeyi, dans sporları, gelişmekte olan spor dalları, güreş, görme engelliler, hokey, halter, hentbol, karate, kano, kızak, modem pentatlon, oryantring, su topu ve triatlon branşlarında antrenör yetiştirme kursları açılmaktadır.

Bunların dışındaki spor dallarında açılan kurslar ise "Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"in 14'üncü maddesinin 14'üncü bendinde geçen "Federasyonlar, Genel Müdürlük ile uluslararası federasyonların belirlediği eğitim kriterlerine uygun olarak işbirliği içerisinde antrenör, hakem ve benzeri diğer spor elemanlarını yetiştirir." hükmü doğrultusunda ilgili fedarasyonlarca açılmaktadır.

Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığı tarafından açılan kurslarda, kursların temel eğitim programları, (teorik) üniversitelerden görevlendirilen öğretim elemanlarınca, teknik-taktik (uygulama), oyun kuralları ve özel antrenman bilgisi dersleri ise ilgili federasyonda görevli kişilerce verilmektedir.

Derslerin özelliklerine göre; yazılı, test, sözlü, uygulamalı veya hem yazılı hem de sözlü yapılan sınavlar, ilgili dersin öğretim elemanı tarafından değerlendirilmektedir. Eğitim programlarına ait derslerin sınav sonuçları 100 puan üzerinden değerlendirilmekte ve başarılı olunabilmesi için özel ve temel eğitim programında yer alan derslerden en az 60 puan alınması zorunlu tutulmaktadır.

Antrenör Eğitim Yönetmeliği'ne uygun olarak verilmeyen belgelerle ilgili olarak gerekli inceleme ve soruşturmalar yapılmakta, usulsüz verilen belgeler iptal edilmekte ve sorumlular cezalandırılmaktadır. Antrenör olmayan kişileri, yurt dışı kafilelerde Milli Takım Antrenörü olarak görevlendiren federasyon başkanları hakkında da gerekli soruşturmalar yapılmaktadır.

Üç defa milli olanların sözleşmeli antrenör olarak atanabilmesi için BESYO mezunu olması, lise mezunu olanların ise 3 yıl fiilen antrenörlük yapması, Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında ilk üçe girmesi veya en az 25 defa milli sporcu olması niteliklerinden biri aranmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber