Sezer'den 4 kanuna onay

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 20:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Personel Kanunu, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Merkez Finans biriminin kurulmasına ilişkin kanunları onayladı.

16.05.2006 20:02

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 4 kanunu onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 5497 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', 5498 sayılı ''Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'', 5499 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile 5500 sayılı ''Merkezi Finans ve İhale Biriminin Kuruluşuna İlişkin Türkiye Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasındaki Mutabakat Zaptına 1 Nolu Ekin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun'' yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

-SUBAY VE ASTSUBAYLARIN ÖZLÜK HAKLARINDA DÜZENLEME-

5497 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', subay ve astsubayların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler öngörüyor.

Kanuna göre, yüzbaşı ve binbaşılara ilave olarak, üsteğmen rütbesindeki başarılı personel de bir yıl erken terfi edebilecek. Kıdem alanlar, kazai veya idari kararlarla nasıpları (atanmaları) lehe düzeltilenler ile açığa alınmaları, tutuklanmaları, kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirenler dışında emsalleri terfi etmiş veya rütbe kıdemliliği onananlar emsallerinin tarihine götürülecek. Bu şekilde yapılan terfi ve rütbe kıdemliliklerinde maaş farkı ödenmeyecek.

En az 4 yıllık fakülte veya yüksekokulu bitirip muvazzaf subay olmak isteyen astsubaylardan, okulu bitiriş tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat edenler teğmenliğe atanabilecek. Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının insan gücü temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan dallarda, generaller ve amiraller hariç olmak üzere, ilave lisansüstü öğrenim yapan subaylara en fazla bir yıl daha kıdem verilecek.

-TERÖRLE MÜCADELEDE YARALANANLAR-

Görev sırasında çeşitli nedenlerle yaralanan ve uzun süreli tedavi gören subaylarda rütbe terfi ve kıdem almak bakımından aranan en az bir yıllık sicil alma şartı kaldırılacak. Değişiklikle, bu subayların teğmen ve yüzbaşı rütbeleri arasında toplam 8 yıllık kıta hizmeti şartından muaf tutulmaları sağlanacak. Ayrıca rütbe bekleme süresi içinde sicil notu almadıklarından ve emsalleri arasında yeterlilik derecelerine göre kıdem alacak ve terfi edeceklerinden, sicil notu ortalamalarının dikkate alınması sağlanacak ve bu yolla mağduriyetleri önlenecek. Kademe ilerlemesi yapacak subay ve astsubaylardan görev sırasında yaralanmaları nedeniyle uzun süre tedavi edilenlerin rütbe terfi ve rütbe kıdemliliği işlemleri, sicil notu ortalamasına göre yapılacak.

Erbaş ve erlerden astsubaylığa atananların üst rütbeye yükselmelerinde ve kademe belirlemelerinde takvim yılının 30 Ağustos'u esas alınacak. Sağlık nedeni hariç olmak kaydıyla TSK'dan her ne şekilde olursa olsun mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar, mecburi hizmet süresinin eksik kısmı ile orantılı olarak, öğrenim masraflarının yanı sıra kendilerine yapılan eğitim ve yetiştirme masraflarını da ilişiğin kesildiği yıldaki değerler üzerinden tazminat olarak ödeyecek.

-ÖDÜLLENDİRME-

Muharebe harekatında, iç güvenlik ve terörle mücadelede, doğal afetlerde ve diğer olağanüstü hal ve durumlarda liyakat, feragat, yüksek hizmet veya yaşamını ortaya koyarak büyük yararlılık gösterenlere ödül verilecek. Yönetmelikle belirlenecek ödüller ayrıca eğitimde, atışta, sporda, idari ve lojistik faaliyetlerde bulundukları kıta, karargah ve kurumlarda, yurt içi ve yurt dışında yapılan çeşitli müsabakalarda emsallerine nazaran üstün başarı sağlayanlara, yeni projeler ortaya koyarak mevcut usullerde olumlu yenilikler getirenler ve yeni buluşlar yapanlara, mesleğine ait eser yazanlar veya tercüme yapanlara, askeri okullardan yüksek derecelerle mezun olanlara da verilecek.

-TSK'DAKİ KADIN PERSONELİN DOĞUM İZİNLERİ-

5499 sayılı ''Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''la Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) görev yapan sözleşmeli kadın subay ve astsubay ile kadın uzman jandarmaların doğum izni artırılıyor. Kanuna göre, TSK'da istihdam edilen sözleşmeli kadın subay ve astsubaylar ile kadın uzman jandarmalar, sağlık izni açısından kamu kurum ve kuruluşları ile Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında çalışan kadınlarla aynı haklara sahip olacak.

TSK'da bayan personele doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta süreyle aylıklı izin verilecek. Bu süre daha önce, doğumdan önce 3 ve doğumdan sonra 6 hafta olmak üzere toplam 9 hafta olarak uygulanıyordu. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi 8 haftalık izin süresine, 2 hafta eklenecek. Ancak beklenen doğum tarihinden 8 hafta öncesinden, sağlık durumunun uygun olduğu doktor raporuyla belgelenen personel, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilecek.

Bu durumda personelin isteği halinde doğum öncesinde çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylıklı izin süresine eklenecek. Doğumun erken olması nedeniyle personelin doğum öncesi 8 haftalık izninde kullanılmayan süreleri, doğum sonrası sürelerine ilave edilecek. Doğum yapan personele çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilecek.

Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı personelin tercihine bırakılacak. Ayrıca, doğum yapan personele aylıklı izinlerinin bitiminden itibaren, evlat edinen bayan personele ise en fazla 3 yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi halinde; çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren istekleri üzerine 6 aya kadar aylıksız izin verilecek. Aylıksız izin süreleri, mecburi hizmet süresinden sayılmayacak.

-GATA KOMUTANI KORGENERAL VEYA KORAMİRAL OLACAK-

5498 sayılı ''Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'', Gülhane Askeri Tıp Akademisine (GATA) komutan olarak Harp Akademisi mezunu bir korgeneral veya koramiralin atanması öngörülüyor.

Kanuna göre, komutan, GATA Akademi, Yönetim ve Yüksek Disiplin Kurulu ile Bilim Konseyinin de başkanlığı görevlerini üstlenecek ve akademinin idari faaliyetlerinin yürütülmesi ile bilimsel faaliyetlerin koordinasyonundan sorumlu olacak. Komutan ayrıca, Genelkurmay Başkanlığınca sağlık konularında kendisine verilen görevleri yerine getirecek. Akademi komutanının bilimsel yardımcısı, tabip tümgeneral veya tümamiral olacak.

Kanuna göre, yardımcı doçentlikte ilk üç yıllık görev süresini tamamlamadan yurtdışı daimi göreve seçilenlerin, dönüşlerinde kalan sürelerini tamamlama hakları saklı olacak. Yardımcı doçentliğe atanmak için, doktora veya tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra fiilen en az iki yıl kıta hizmeti yapmış olma şartı aranacak. Yardımcı doçentliğe atamada ayrıca, merkezi sistemle yapılacak yabancı dil sınavında en az yüzde 60 not alma şartı aranacak.

Doçentliğe geçiş için ise doçentlik unvanını almış ve en az 3 yıl yardımcı doçentlik kadrosunda çalışmış olmak gerekecek. Profesörlüğe yükselebilmek için, doçentlik unvanını aldıktan sonra, en az iki yılı GATA'da olmak üzere 5 yıl ilgili bilim dalında çalışma koşulu aranacak.

Anabilim ve bilim dalı başkanlık süreleri 4 yıl olacak. Generaller ve amiraller hariç, bu sürenin Yüksek Askeri Şura kararıyla her yıl yeniden değerlendirilmesi kaydıyla 8 yılı geçmemek koşuluyla uzatılabilecek. General ve amiral rütbesindeki bilim dalı başkanları, rütbe bekleme süresini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, Yüksek Askeri Şuranın üçte iki çoğunluğunun kararı ile yeniden değerlendirilmek kaydıyla rütbesinin yaş haddine kadar hizmete devam ettirilebilecek.

-YÜKSEK BİLİM KONSEYİ-

Kanunla GATA bünyesinde Yüksek Bilim Konseyi kuruluyor. Konsey; GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısı, GATA anabilim dalı ve bilim dalı başkanlığı ile servis ve kısım şefliği görev sürelerini tamamlayan öğretim üyelerinin yanı sıra, GATA Komutanı tarafından bir yıl için görevlendirilecek 3 anabilim dalı ve 2 bilim dalı başkanından oluşacak.

Yüksek Bilim Konseyi, GATA eğitim ve öğretim plan ve programlarının çağdaş, bilimsel ve teknolojik esaslara uygun olması için araştırmalar yapmak, GATA'yı ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerin taslaklarını hazırlamak, önerilerde bulunmak ve görüş bildirmek, TSK'da ortaya çıkan salgın hastalıklarla mücadele etmek ve koruyucu önlemler alınması maksadıyla önerilerde bulunmak, mesleki ve bilimsel yayın yapmaktan sorumlu olacak.

-DOÇENTLİK SINAVI İÇİN İZİN ALINMAYACAK-

GATA dışındaki yükseköğretim kurumları tarafından açılacak doçentlik sınavına katılmak isteyenler, Genelkurmay Başkanlığından izin alması zorunda olmayacak.

-MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİ-

5500 sayılı ''Merkezi Finans ve İhale Biriminin Kuruluşuna İlişkin Türkiye Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasındaki Mutabakat Zaptına 1 Nolu Ekin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun''la Hazine Müsteşarlığına idari olarak bağlanması öngörülen Merkezi Finans ve İhale Biriminin daha etkin çalışması amaçlanıyor. Kanunla, bu birimde personel istihdam edilmesi olanaklı hale geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber