Memurlar için, idari yargıda 2 kritik değişiklik

17 Aralık sonrasında bir çok memur ve polisin yeri değiştirilmişti. Ancak bu yer değiştirme işlemlerine karşı mahkemeler savunma almaksızın yürütmeyi durdurma kararları vermeye başladı. Hükümet, idarenin savunmasını almaksızın mahkemelerce yürütmeyi durdurma kararı verilmesinin önüne geçmeye çalışmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Şubat 2014 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlar için, idari yargıda 2 kritik değişiklik

Özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemenin de yer aldığı 22 maddelik yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Söz konusu teklif metninde, mahkemeler nezdinde açılacak idari davalara ilişkin iki önemli değişiklik yapılmaktadır.

1- NAKİL İŞLEMLERİNDE, İDARENİN SAVUNMASI ALINMADAN Y.D. VERİLEMEYECEK

2577 sayılı Kanunun 27. maddesinin (2) nolu fıkrası şu şekildedir:

"2. Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkansız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez."

Şimdi bu fıkaraya, 2. cümleden sonra gelmek üzere şu ibare eklenmektedir:

"Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz."

Bu şu anlama gelmektedir:

Artık idare mahkemeleri veya Danıştay, atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmeye dönük idari işlemlerde idarenin savunmasını almadan yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. İdarenin savunmasının istenmesi, idarenin savunmasını vermesi gibi süreçler göz önüne alındığında, artık 3 veya 5 gün içinde Y.D. almak imkansız hale gelecektir. Bu süre minimum 2 ayı bulacaktır.

2- MAHKEME KARARINI UYGULAMAYAN MEMURA DOĞRUDAN DAVA AÇILAMAYACAK

Hali hazırdaki düzenlemeye göre, mahkeme kararını uygulamayan kamu görevlisine doğrudan tazminat davası açılabilmektedir. Bu konudaki, 2577 sayılı Kanunun 28. maddesinde değişikliğe gidilmekte ve doğruda memura dava açılmasına imkan veren hüküm değiştirilmektedir. Yeni düzenlemeye göre dava idare açılacak, idare uygun görürse memura dava açacaktır.

İşte teklifte yer alan hüküm

MADDE 19- 2577 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin (4) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"4. Mahkeme kararlarının süresi içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi halinde de tazminat davası ancak ilgili idare aleyhine açılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber