Kredilerde 'belge getir faize bakarız' yaklaşımı

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurlardaki dalgalanma sonrası bankalar faizden zarar etmemek için başvuran vatandaşlara, "İşlemleri tamamlayalım faizi sonra belirleriz" teklifi yapıyorlar.

Döviz ve faizdeki yukarı yönlü hareket sonrası bankalar, konut ve otomobil gibi uzun vadeli kredilerde faizleri yukarı çektiler bazı küçük bankalar ise yeni faiz oranlarını bile henüz belirleyemediler. Başta Finansbank, Akbank, Oyakbank ve Garanti olmak üzere kredi maliyetleri yükselen bankalar bu maliyetleri gözönüne alarak faiz oranını konutta yüzde 1.07 civarından 1.20'ye yükselttiler. Otomobil kredisi faizleri ise yüzde 1.20'den yüzde 1.30'a çıkarıldı.

AYDA 99 YTL FAİZ
Son dönemlerde konut piyasasına girerek agresif faiz oranları ile müşteri çekmeye çalışan küçük bankalar ise kredi vermeye bir süreliğine ara verdiler. Banka şubelerini dün arayan vatandaşlara bankacılar,faizlerdeki artış nedeniyle genel merkezlerinin yeni faiz oranı belirleyeme çalıştıklarını bu nedenle kredi işlemi yapamayacaklarını söylediler. Ancak bankacılar vatandaşlara yeni faiz oranı belli olmadığı için kredi işlemlerinin tamamlanmasının ardından belirlenecek yeni faiz oranı ile kredi alabileceklerini tavsiye ettiler. Böylece geçen hafta işlemlerini tamamlayıp kredi alan vatandaşlar faizin yükselmesinden sonra bankalara gidenlerden daha şanslı çıktılar. Çünkü geçen hafta 100 bin YTL ve 10 yıl vade ile kredi alan vatandaş aylık 1.07 faiz oranı ile ayda bin 521 YTL taksit öderken, şimdi kredi alanların aylık taksidi bin 620 YTL olacak. Yani fazladan ayda 99, toplamda ise 11 bin 880 YTL daha fazla faiz ödeyecek.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber