İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Ormana, 'odun dışı ürün' kaynağı

Ormanda, 'odun dışı" diye tabir edilen ıhlamur, kestane, defne, kekik, adaçayı, mantar ve benzeri ürünler Orman Teşkilatına gelir kapısı oldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ormana, 'odun dışı ürün' kaynağı

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü 2013 yılında bu 'odun dışı' ürünlerden toplam 183 bin 592 TL gelir elde etti. Yetkililer Odun Dışı Orman Ürünlerine ciddi oranda talep artışının olduğunu kaydetti.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, odun dışı orman ürünleri envanter ve planlama çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bölge Müdürü Yalçın, son yıllarda Odun Dışı Orman Ürünlerine olan talebin de önemli ölçüde artış gösterdiğini, bu nedenle orman kaynaklarında yeni bir farkındalığın oluştuğunu söyledi. Buna paralel olarak Odun Dışı Orman Ürünlerinin yenilenebilir, sürdürülebilirlik esasları doğrultusunda planlı faydalanma prensiplerinin önem kazandığını belirten Hüseyin Yalçın, "Bu bağlamda 2011 yılında merkezde Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı kurulmuş, taşra olarak adlandırılan Orman Bölge Müdürlüklerinde ise şube ve başmühendislikler kurulmuştur. Ormanlarımızda odun dışı orman ürünleri olarak bilinen defne, ıhlamur, kekik, kestane, adaçayı, çiçek soğanları, mantar vb ürün potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilerek hem orman köylümüze kazanç imkanı verilmesi hem de milli ekonominin ihtiyacı ham maddenin karşılanması ormancılığımızın çok amaçlı fonksiyonlarından birini oluşturmaktadır. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü odun dışı orman ürünleri ve genel olarak doğal kaynaklar bakımından çok zengin çeşitliliğe sahip bir çoğrafyada bulunmaktadır" diye konuştu.

BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİR YILDA 183.5 BİN LİRA KAZANDI

Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, 2013 yılında 15 farklı tür üzerinde ve 15 bin 600 hektar alanda envanter ve planlama çalışmalarının yapıldığını, bunun dışında envanter çalışması kapsamında olmayan ürünlerle birlikte toplam 22 değişik odun dışı orman ürünü tespiti yapıldığını açıkladı. Hüseyin Yalçın, bu planlama çalışmaları neticesinde odun dışı orman ürünlerinden yenilenebilir ve sürdürülebilirlik esasları çerçevesinde faydalnamasının sağlandığını ve 2013 yılında 29 bin ton ürün rezerv tespit edildiğini söyledi. Müdür Yalçın, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2013 yılında bu ürün satışlarından 183 bin 592 TL gelir sağladıklarını, asıl amaçlarının ormanda değerlendirilmeden yok olan ürünlerinin ekonomiye kazandırılmasını ve orman köylüsüne ek kazanç imkanının sağlanması olduğunu bildirdi. Hüseyin Yalçın 2014 yılında çok farklı türlerden 30 bin hektar alanda en az 10 adet envanter planlaması yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber