Eskişehirli sanatçı kadınlar kadın cinayetleri ve çocuk gelinlere karşı bir araya geldi

Eskişehir’de yaşayan farklı disiplinlerden gelen "sanatçı kadınlar", kadın cinayetleri ve çocuk gelinlere karşı seslerini duyurmak için bir araya geldi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eskişehirli sanatçı kadınlar kadın cinayetleri ve çocuk gelinlere karşı bir araya geldi

Eskişehir'de yaşayan farklı disiplinlerden gelen "sanatçı kadınlar", kadın cinayetleri ve çocuk gelinlere karşı seslerini duyurmak için bir araya geldi.

Kanatlı AVM'de bir araya gelen sanatçı kadınlar adına konuşma yapan Şair-Yazar Emel İrtem, "Toplumdaki cinsiyet algısının değişmesi, kadına şiddetin kanıksanması, cinayetlerin kişisel olmaktan ziyade politik noktada değerlendirilmesi, yasalar karşısında yaratılan sahte güven duygusunun altının çizilmesi ve gelenekçi bir yanılsama olarak benimsetilmeye çalışılan, böylece görmezden getirilmek istenen çocuk gelin meselesinin gündemde tutulmasını amaçlıyoruz" dedi.

Daha sonra İrtem, 19 sanatçının imzası bulunan bildiriyi okudu. İrtem, "Yaşanmış olanları, yaşadıklarımızı ve yaşayacak olduklarımızı kelimelerle, oyunlarla, şarkılarla; aklımızla kalbimizle bedenimizle anlatmayı seçmiş; sanatı bir kimlik olarak kabul etmiş kadınlar olarak vicdanı olan herkes kadar bu duyarsızlık karşısında hayretli, kırgın ve öfkeliyiz. Son yıllarda kanlı bir başlık olarak hayatımızın ortasında duran "Kadın Cinayetleri"nin politik olduğunu biliyoruz. Ve diyoruz ki; bu cinayetleri sadece ölümcül darbeyi vuran eller işlemiyor. O ellerin güvendiği, sırtını dayadığı karanlık bir duvar var. Biz o duvarda yazılanları okuyabiliyoruz. Cinsiyetçi bir algı yaratan ana akım medyanın denetimsiz sunumlarından; "namus" öğretileriyle katili koruyan, kadını bir varlık olarak görmeyen bu kabartılmış zihniyet karşısında; kadının her geçen gün artan bir şiddetle karşılaştığına ve can güvenliğinden uzaklaştığına kederle, isyanla tanıklık ediyoruz. Bu ülkede her gün ortalama üç kadın cinayete kurban veriliyor. Çocuk gelinlerin bedenleri iğdiş ediliyor. Tecavüze uğrayanların sayısını ve hikayelerini yazan kağıtlar her gün çoğalıyor. Kadını bir arzu nesnesi olarak görenler birer ölüm makinesi gibi aramızda dolaşıyor! Zalim, aşkına karşılık bulamadığında; kadın çalışmak kendi ekmeğini kazanmak istediğinde; kendi hayatına sahip çıkıp bir eşya olmadığını söylediğinde, en basit şekliyle 'boşanmak' istediğinde; herkesin gözü önünde katlediliyor" dedi.

"KADININ BEDENİNİ CEZALANDIRMAKTAN DERHAL VAZGEÇİNİZ"

"Görmüyor musunuz kara duvarda kanlı ellerin izi var" diyen İrtem, "Şimdi eğer o ellerden biri sizinki değilse bizi duyacağınızı, bir şeyler yapabileceğinizi biliyoruz. Biz bu ülkede kendini sanat, edebiyat yoluyla ifade eden kadınlar olarak yüksek sesle şunları talep ediyoruz; kadını sosyal hayattan uzaklaştıran ve hiçleştiren politikalardan, kadının bedenini cezalandırmaktan, derhal vazgeçiniz. Çocuk yaşta evlilikleri derhal yasaklayınız. Bunun bir pedofil vakası olduğunu deklare ediniz. Suç duyurusunda bulunan kadının öldürülmesini beklemeden gerekli tedbirleri "süresiz" alınız. Kadın sığınma evlerini düzenleyerek, çoğaltarak, gizlilik ilkesini gözetiniz. Kadın cinayetlerinin çoğalmasının bir nedeni de erkeğin lehine işleyen ceza indirimleridir. Şimdiye kadar yapmadığınızı yapınız. Bu sürecin ve yasal düzenlemelerin takipçisi olduğumuzu, sonuç alana kadar bütün gücümüzle "adalet" diye bağıracağımızı siz de bilin istiyoruz. Ve bu daha başlangıç diyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber