HSYK 12 kişiyle toplanacak

Hükümet, tepkiler nedeniyle askıya aldığı HSYK düzenlemesini, kurulun 2 kez toplanamaması üzerine yeniden gündemine aldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Şubat 2014 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK 12 kişiyle toplanacak

Yeni düzenleme ile kurulun toplantı yeter sayısı 15'ten 12'ye düşürülecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın HSYK'yı perşembe günü olağanüstü toplantıya çağırması; toplanamaması ve karar alamaması durumunda ise düzenlemenin cuma günü TBMM Genel Kurulu'nun gündemine gelmesi bekleniyor.

HSYK'nın 2 toplantısını mazeretler nedeniyle yapamaması Bakanlar Kurulu'nun gündemine de geldi. Üyelerin toplu halde mazeret izni alması kasıtlı olarak nitelendirilirken, Başbakan Erdoğan, "Bu işi artık çözelim" talimatı verdi. TBMM'de konuya ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ, alınan kararı doğrularken, düzenlemenin AFAD torba teklifinin yasalaşmasının ardından Meclis'in gündemine geleceğini söyledi.

Bozdağ, teklifteki bazı maddelerin çıkartılacağını, bazılarının ise değiştirileceğini ifade etti. Teklifin Adalet Akademisi ile ilgili maddeleri kabul edilmiş ve düzenleme askıya alınmıştı. İktidar partisi, bekletilen HSYK maddelerini önergelerle revize ederek yeniden gündeme getirecek ve görüşmeler kaldığı yerden devam edecek. Düzenlenecek hükümlerden biri HSYK'nın toplantı yeter sayısını 15'ten 12'ye indirmek olacak. Teklife göre, Adalet Bakanı, HSYK Genel Kurulu'nun atama yetkilerinin tümüne sahip olacak. HSYK üyelerine bile soruşturma izni verme yetkisine kavuşacak. Bu maddeler de revize edilecek. HSYK'da iktidar ile Cemaat arasında yaşanan gerilim, toplantının 2 kez yapılamaması sonucunu doğurdu. Bozdağ, Meclis'teki teklifin askıya alınmasından sonra, HSYK Genel Sekreteri ve Teftiş Kurulu Başkanlığı için isim önerisi yaptı. Ancak bu isimleri yüksek yargı kökenli 5 üye uygun bulmadı.

Her ayın 1'inci ve 3'üncü haftası çarşamba günleri toplanan HSYK Genel Kurulu'nu Bozdağ önceki gün olağanüstü toplantıya çağırdı. Bakanlar Kurulu'na katılmayan Bozdağ ve Müsteşar Kenan İpek, saat 15.00 olarak belirlenen toplantıdan 15 dakika önce HSYK binasına geldi. 22 üyeli HSYK 15 üye ile toplanıyor. Ancak Kurul'a Müsteşar İpek dahil 14 üye geldi. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ve üyeler Nesibe Özer, Ahmet Berberoğlu, Hüseyin Sertel, Bülent Çiçekli, Resul Yıldırım, Teoman Gökçe ile Ahmet Kaya'nın rapor alarak ya da izinli olarak toplantıya katılmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber