Sevilmeyen polis şiddete yöneliyor

Polisin toplumsal olaylarda neden şiddet uyguladığına Ombudsman, “Toplumun ve polisin birbirlerini düşman görmesini ve amirlerinin personeline yeterli sevgiyi göstermemesi” gibi nedenler sundu...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2014 08:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sevilmeyen polis şiddete yöneliyor

ÖNDER YILMAZ

Kamu Denetçiliği Kurumu, emniyet birimlerine ilişkin TBMM'ye çarpıcı bir rapor gönderdi. Türkiye'deki toplumsal olaylar ve polisin neden şiddet uyguladığına ilişkin tespitlerin yer aldığı raporda, "Amirlerinin personeline yeterli ilgi ve sevgiyi göstermemesi nedeniyle personelin agresifleşebileceği ve şiddete meyilli olabileceği görülmektedir" ifadelerine yer verdi. Kamu Denetçiliği Kurumu TBMM'ye gönderdiği 2013 raporunda, 2012'de yaklaşık 25 bin 635 toplantı ve gösteri yürüyüşü tarzında eylem düzenlendiğini ve 7.5 milyon insanın katıldığını belirtti. Raporda, bunlardan sadece yüzde 6'sının (1534 eylem) kanuna aykırı olduğunu, polisin sadece 802'sine müdahalede ettiğini dile getirildi. Polisin neden şiddet uyguladığına ilişkin raporda özetle şu tespitler yer aldı:

Agresiflik şiddete yöneltiyor

"Gerek topluluğun gerekse polisin birbirlerine düşman olarak görmeleri, toplumsal olay polisinin başka birimlerde çalıştırılması, günlük eğitimlere girmeyen personelin yeterince bu konularda aydınlatılamaması, personelin uzun süre aynı yerde bekletilmesi, bekleme yerlerinde ihtiyaç giderilememesi nedeniyle strese girmeleri, sosyal ve ekonomik durumlarının yeterli olmaması, amirlerinin personeline yeterli ilgi ve sevgiyi göstermemesi, ferdi hareket edilmesi, göstericilerin polisi düşman olarak görmesi, önceki yapılan müdahalelerde görülen eksikliklerin giderilememesi gibi birçok neden ile arkadaşlık-kardeşlik, biz-onlar ayırımı yapılması, otoriter ve sert devranması gereğine inanma anlayışı gibi genel polis alt kültürü unsurlarının birleşmesiyle personelin agresifleşebileceği ve şiddete meyilli olabileceği görülmektedir."

Ombudsman dokunulmazlık istedi

Dokunulmazlık isteyen kurumlar kervanına Kamu Denetçiliği Kurumu da katıldı. Kamu Denetçiliği Kurumu, "Kurum Mevzuatına İlişkin Öneriler" başlıkla bölümde çarpıcı şu isteklerde bulundu. Kamu Denetçiliği Kurumu, raporda, başombudsman ve ombudsmanlara dokunulmazlık zırhı verilmesi talebinde bulunurken, gerekçesini, "Ülke ve kurumun saygınlığı için gerekli" şeklinde açıkladı. Kamu Denetçiliği Kurumu, başta maaşları olmak üzere özlük haklarının hakimlerle eşitlenmesini de istedi. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru ve adli/idari yargıda dava açma yetkisini de almak isteyen Kamu Başdenetçiliği ayrıca, devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin yerinde incelenmesi yetkisine, "ticari sır niteliğindeki bilgi ve belgelerin" de eklenmesini talep etti.

En çok şikayet edilen Milli Eğitim

Kamu Denetçiliği Kurumu, ibra edilmesi için TBMM'ye gönderdiği 2013 yılı faaliyet raporunda 10 ayda 7 bin 638 şikayet başvurusu aldıklarını bunun 6 bin 97'sini sonuçlandırdıklarını açıkladı. 242 sayfalık faaliyet raporunda yer alan bazı bilgiler şöyle:

* Kuruma bugüne kadar 7638 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 6097'si sonuçlandırıldı.

* Şikayet edilenlerin başında Kamu Personel Rejimi geldi.

* Bakanlık bazında ençok şikayet alan kamu kurumu 954 şikayetle Milli Eğitim Bakanlığı oldu.

* En çok şikayet 2016 başvuru ve yüzde 27 oranla Marmara Bölgesi'nden yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber