Sağlık konusuna dokunan bin 'ah' dinliyor

Haber Giriş : 22 Mayıs 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç harcamalarının azaltılması ve zincir eczaneler açılması konusundaki yazıma onlarca ileti aldım. Yabancı büyük bir ilaç firması adına "ilaç harcamaları ve geri ödeme" konusunda ileti gönderen J. K. şu konuları öne çıkarıyor:

a) Geri ödeme sistemi çökerse, biz de çökeriz. Bu nedenle, israfı önleme konusunda bakanlığa yardımcı olmayı görev biliyoruz.
b) Yaygın olarak kullanılan 1000 ilaca getirilen, pratisyen hekimlerce reçete yazılamaması uygulaması, hastaların ilaca ve tedaviye ulaşmasını zorlaştırıyordu. Bu nedenle, bu uygulamaya karşı çıktık.
c) Etkinliği klinik olarak kanıtlanmamış bitkisel ürünlerin geri ödemesinin kaldırılmasını ise destekliyoruz. Bakanlığın aldığı bu karar, yıllık 50 milyon dolarlık tasarruf anlamına geliyor.
d) Reçetesiz olarak satılan ilaçların geri ödemesinin kaldırılmasını da destekliyoruz. Bu tedbir, yıllık 600 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacak.
e) Ülkemizde yanlış ve gereğinden fazla antibiyotik kullanılıyor. Bu konuda alınacak tedbir de 1 milyon dolar tasarruf sağlar.
f) İlaç kullanımındaki israfı azaltmak için bir bilimsel çalışma yapılmasını öneriyoruz.
g) Öte yandan, Türkiye'de pek çok hasta yeterince tedavi edilemiyor. Birçok hasta da hastalığının veya yetersiz tedavinin farkında değil veya doktora ve ilaca erişemiyor.
h) Sağlık ve ilaç harcamaları rakamı, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında fazla değil. Bizde kişi başına ilaç harcaması 112 dolar iken OECD ortalaması 380 dolar.

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı ise şu konuları gündeme getirmiş:

Zincir eczanelerin yabancı yatırım biçiminde veya Türk ortakla birlikte ülkeye girmelerine izin verilmesi, hiçbir sorunu çözmez.
Son yıllarda, birçok sektörde sermaye birikimi yeterli olmayan perakendeci, sistemden tasfiye oldu. Serbest eczaneler, insan sağlığına hizmet sunduklarından diğer sektördeki perakendecilerden farklıdır.
Zincir eczanelerin girdiği ülkelerde, serbest eczanelerin yarısı kapanmıştır. Üstelik, bu tedbirle ilaç harcamalarında beklenen azalma görülmemiştir.
Sorun, sağlık sisteminin rasyonel tedaviye yönelik olmamasından, sağlık harcamalarının maliyete bağlı olarak belirlenememesinden ve koruyucu sağlık hizmetlerinin tam ve etkin olarak verilememesinden kaynaklanmaktadır.
Eczacı İ. D. ise, "Eğitimsiz insanlara marketlerde reçetesiz ilaç satmak neredeyse olanaksızdır. Şimdi bile, bize tok karnına alınacak ilacın yemekten önce mi, sonra mı alınacağını soruyorlar. Bu nedenle, zincir eczane bizde yürümez" diyor.
Eczacı A. T., "Devlet bugüne kadar firmalara fuzuli yere kazandırdığı paraları geri istesin, sorun çözülür" diye yol göstermiş.
Emekli matematik öğretmeni C. D., eşinin "çölyak" hastası olduğunu ve ömür boyu buğday, arpa vs. yiyemeyeceğini; yeni bütçe uygulama talimatı nedeniyle bu harcamanın % 72'sini kendisinin ödemek zorunda kaldığını yazıyor.
Sorun çok. Sağlık Bakanlığı bu kez iyi çalışıyor.

yaman törüner/milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber