Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz

Mamak çöplük ve gecekondu görüntüsünden çıkıp Ankara’nın cazibe merkezi haline geliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Şubat 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak bugünden itibaren yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başlıyoruz. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.


Edip Üzen/Memurlar.net

Mamak Belediye Başkanı ve aynı zamanda Ak Parti Mamak Belediye Başkan adayı Mesut Akgül'le 2014 yerel seçimleri ve Mamak'a yapılan yatırımları görüştük.

Mesut Akgül'ün Memurlar.net'e yaptığı açıklamalar şu şekilde:

5 yıl önce vaat ettiğiniz projelerin kaçı gerçekleşti?

2009'da yayınladığımız seçim beyannamesinde vaat ettiğimiz projelerin daha fazlasını gerçekleştirdik. Sadece bir iki tane diğer kurumlar ile ortak yapacağımız projelerde eksiğimiz var. Spor alanında ciddi yatırımlar yaptık. Bunların yanında aile merkezleri, sivil toplum merkezleri, kongre merkezleri, kapalı pazar yerlerinin yapılması bunların hepsi seçimden önce yapacağımızı söyleyip daha sonra yaptığımız yatırımlardır. Vatandaşlarımıza da 2009 seçim beyannamesi ile gidip neler yaptığımızı anlatıyoruz. Önceden bol bol vaatler olurdu sonradan bu vaatler gerçekleşmezdi. Ama bu anlayış Ak Parti ile birlikte son buldu. Ne aldandık ne de aldatan olduk.

Kentsel dönüşüm ne aşamada?

Göreve geldiğimiz zaman önümüze bir yol haritası koyduk. Öncelikle gelir gider dengesini oluşturmaya çalıştık. Çünkü ne yaparsanız yapın bütçeniz el vermezse bunların hiçbirini yapamazsınız. Göreve geldiğimiz zaman belediyenin hesaplarında icra vardı. İşçiler dahi mesai ve ikramiyeleri almak için icra yoluna gidiyordu. 1984'de kurulan bir belediye olmasına rağmen 2009 yılına kadar SSK ve emekli sandığı primleri hiç yatırılmamış. Sadece 2004 yılında bir yapılandırma yapılmış. Biz ilk geldiğimizde Torba Kanun'un çıkmasıyla birlikte bütün borçları yapılandırdık ve düzenli bir şekilde ödüyoruz. Bir taraftan borç öderken diğer taraftan yatırımları aksatmıyoruz. Maaşlar ve mesailer anında ödeniyor.

Çöp yığınlarından elektrik üretimine

Kentsel dönüşüm yatırımlarımızın bir ayağı, kamu ve özel sektör ile yaptığımız çalışmalarda bir diğer yatırım ayağı. Mamak'taki algı gecekondunun ve çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu, çöp yığınlarıyla ve askeri cezaevi ile anılan bir ilçeydi. Çöp yığınlarının olduğu yer şuan büyükşehir belediyemizin yaptığı modern tesis haline geldi. Burada elektrik enerjisi üretiliyor, seraların da olduğu bir yer haline geldi ve görsele hitap ediyor. Bunların karşısına da Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi yapıldı ve faaliyete geçti. Oralar çok cazip bir hale geldi.

7 ayrı bölgede kentsel dönüşüm devam ediyor

Türkiye'nin en büyük alanına sahip toplamda 7 milyon metrekare alanda Yeni Mamak dediğimiz yerde kentsel dönüşüm büyükşehir tarafından devam ediyor. Toplamda 5 bin 100 konut inşa ediliyor bitenler ve devam edenler var. Bunlarla birlikte Anayurt, Gülseren, Altaç, Karaağaç bölgesinde bizim yürüttüğümüz iki ayrı proje mevcut. Birinde 5 bin 400 diğerinde 5 bin 100 konut inşa ediliyor. Bu projelerin ortak özelliği sadece beton yığını yapmıyoruz. Konutlar alanın yüzde 20'sine denk geliyor. Geriye kalan yüzde 50'lik kısmı yeşil alan ve otopark için ayrılmış durumda. Mamak'ta kişi başına düşen yeşil alan miktarı 8.2 metrekare. Ama hedefimiz çok daha fazla. Yeşile çok önem veriyoruz.

Mamak yeniden inşa ediliyor

Mamak yeniden inşa ederken yeşili bol, sosyal donatı alanı fazla yaşam alanları oluşturuyoruz. Yani sadece konut yapıp beton yığınına dönüştürmek istemiyoruz. Sadece giremediğimiz bir iki nokta kaldı. Oranın da mülkiyet sorununu çözdüğümüz anda başlayacağız. Bu projeler bittiğinde Mamak'ın gecekondu algısı tamamen ortadan kalkmış ve yeni bir Mamak inşa etmiş olacağız. Bugüne kadar Mamak'ta 20 bin 770 tane gecekondu yıktık. Kalan gecekondu sayısı 30 bin civarı. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde de 25 bin gecekonduyu yıkıp dönüştürmek hedeflerimiz arasında. Bunları gerçekleştirdiğimizde Mamak'ın gecekondu algısı bitmiş olacak.

200 trilyonluk yatırım

Bu beş yıl içerisinde ilçe kaynaklarımızdan toplam 200 trilyonluk yatırım yaptık. Bu şu anlama geliyor belki de 25 yılda yapılan yatırımların tamamının karşılığına geliyor. Maalesef Mamak'ta elle tutulur hiçbir yatırım yoktu. Mamak'ın ilk yüzme havuzunu, spor kompleksini, kapalı spor salonunu şehir stadyumunu, aile merkezlerini, kapalı pazar yerlerini, sivil toplum merkezlerini, kongre salonu gibi yatırımları yaptık. Ortaköy mezarlığını da büyükşehir belediyemiz bitirdi. Şuan da faaliyete geçti. Büyükşehir belediyesi bize asfalt konusunda büyük destekler verdi.

Mamak'a 200 yataklı hastane

Hükümetimizin Mamak'ın özlemi olan hastane projesinin ihalesini yaptı. Mart ayının başında şantiyeler kurulup 200 yataklı hastanenin yapımına başlanacak.

Mamak'ta oyumuz minimum yüzde 50

Göreve geldikten sonra hemen hemen her yıl anket yaptık. 2010 yılında itibaren yaptığımız her ankette oyumuz sürekli arttı. Şuan da oyumuz yüzde 50 ve üzeri. Bu seçimlerde hedefimiz en az yüzde 15 fark ve Ankara'da en yüksek oyu alan belediye olacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber