Gül: Kadınlar kamusal hayatta eşit role kavuşmadıkça barış sağlanamaz

Haber Giriş : 22 Mayıs 2006 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kadınların kamusal hayatın her alanında eşit bir role sahip olmasının gerektiğini aksi takdirde barışın sağlanamayacağın söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Kadınların Kamu Hayatına Katılımının Güçlendirilmesi" başlıklı uluslararası toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Demokrasinin desteklenmesi belki de diğer unsurlardan daha fazla, toplumlarımızın yarısını oluşturan kadınlarımıza haklarının tam olarak verilmesini ve kamusal hayatın her alanında eşit bir role sahip olmalarının sağlanmasını gerektirmektedir" dedi.

Cinsiyet eşitliği ve kadının toplum hayatındaki rolünün kuvvetlendirilmesinin, ülkelerin gelişmesi önünde önemli bir ön koşul olduğunu belirten Gül, "Kadınlar toplum içinde layık oldukları eşit role kavuşturulmadıkça, kalkınma ve kalıcı barış hedeflerine ulaşmak mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

"İSLAM DİNİ KADINA ENGEL DEĞİL"

Kadınların sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Gül, Orta Doğu bölgesi özelinde de dinin ve kültürel geleneklerin kadına daha önemli bir rol verilmesini engellediği görüşüne ise karşı çıktı.

Bu saptamanın özünde yanlış olduğunu ve bugün bazı hatalı uygulamaların bu fikri geçerli kılmaması gerektiğini belirten Gül, çoğunluğunu Müslüman ülkelerden gelen katılımcıların oluşturduğu izleyicilere, "İslam dininin ortaya çıktığı ilk dönemlerde dahi kadınlarımız toplumlarımızda hep ön saflarda ve fevkalade önemli görevlerde yer almışlardır. Dolayısıyla bu tür yanlış algılamaları da geride bırakmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Gül ayrıca, demokratik sistemlerin yukarıdan aşağıya inen yöntemlerle inşa edilemeyeceğini, bu tür hedeflere halklar tarafından ulaşılması gerektiğini söyledi.

ÇUBUK KADIN MİLLETVEKİLİ AZLIĞINDAN YAKINDI

Aynı toplantıda konuşan Kadın ve Aileden Soruml Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da kadınların katılımı olmayan bir ekonominin, kalkınmanın ve demokrasinin mümkün olmayacağını ifade etti.

Türkiye'deki kadınların pek çok gelişmiş ülkeden yıllar önce seçme ve seçilme hakkı elde ettiğini hatırlatan Çubukçu, buna rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadınların yeteri kadar temsil edilmemesinde yakındı.

Profesyonel mesleklerde çalışan kadınların diğer pek çok gelişmiş ülkeden fazla, özellikle de akademisyen kadın sayısının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Nimet Çubukçu, bu oranın yakınların mecliste temsiline yansımadığını ifade etti.

Türkiye'nin kadın hakları konusunda iyi bir sınav verdiğine inandığını kaydeden Çubukçu, yaklaşık 800 bin askere kadına yönelik şiddet karşıtı eğitim verilmesini DE desteklediklerini söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber