Öğrencilere 'madde bağımlılığı'na ilişkin ödev verilmeyecek

Ankara Uyuşturucu Koordinasyon Kurulunun ''İl Uyuşturucu Eylem Planı''na göre, okullarda merak uyandırmamak için öğretmenler tarafından, ''bağımlılık yapıcı maddeler ve zararları'' adı altında öğrencilere ödevi verilmemesi konusunda çalışmalar yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2014 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrencilere 'madde bağımlılığı'na ilişkin ödev verilmeyecek

ZEYNEP AKYIL - YEŞİM SERT KARAASLAN - Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında hazırlanan eylem planına göre, merak uyandırmamak için okullarda öğrencilere madde bağımlılığı hakkında performans ödevi verilmemesi sağlanacak.

Ankara İl Uyuşturucu Koordinasyonu Kurulunca ''2014-2016 İl Uyuşturucu Eylem Planı'' hazırlandı. Toplumdaki yasa dışı bağımlılık yapıcı madde kullanımının ve bununla bağlantılı suçların önlenmesini, bu maddelerin topluma ve toplum sağlığına verdiği zararların azaltılarak, tedavi olanakların iyileştirilmesini amaçlayan eylem planında, madde bağımlılığında arz ve talebi azaltmak amacıyla belirlenen hedeflere ve öngörülen çalışmalara yer verildi.

Plana göre, madde bağımlığında arzı azaltmak için toplum sağlığını tehdit eden maddelerin şehre girmesini önlemek amacıyla karayolu, demiryolu ve havayolu kontrollerinin düzenli olarak yapılması sağlanacak. Şehirdeki MOBESE kameraları yaygınlaştırılacak ve jandarma tarafından etkin kullanılmasına olanak verilecek.

Sokak düzeyinde il merkezli bağımlılık yapıcı madde arzına yönelik operasyonlar artırılacak. Madde kullanımı ile mücadele alanında bilgilendirme amaçlı çalışmalara medya desteği sağlanacak.

Başta komşu iller olmak üzere, benzeri problemlere sahip diğer illerle çözüm için araştırma temelinde ortak projeler yapılacak ve işbirliği geliştirilecek. Diğer taraftan, uzman personelin eğitimine ve uzmanların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmaya özel önem gösterilecek

-Vaazlarda madde bağımlılığının ele alınması sağlanacak

Talebi azaltmak amacıyla da bağımlılık yapıcı madde kullanımını önleme etkinliklerin artırılması, bağımlılık tedavi sürecinin oldukça uzun ve zor olduğunu da hesaba katarak bu etkinliklere önem verilmesi sağlanacak. Bu kapsamda cezaevleri, gençlik merkezleri, sivil toplum kuruluşları, fabrika, atölye gibi iş yerlerindekilere talep doğrultusunda madde bağımlılığı ve zararları konulu eğitim programları düzenlenecek. Sigara ve alkol kullanımının zararları hakkında bilgilendirme etkinliklerine hız verilecek.

İl müftülüğünce konuşma ve vaazlarda madde bağımlılığı ve zararları konusuna yer verilmesi sağlanacak.

-Sokak çocukları madde kullanımı ve sonuçları hakkında bilgilendirilecek

Sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklar merkezi hizmetlerinden faydalanan çocukların madde kullanımı ve sonuçları hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla buradaki uzman personele sağlık eğitimi verilecek. Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların sağlık ve sosyal yardım hizmetlerinden yararlanma imkanları artırılacak ve bu kesime yönelik kamu kurum ve kuruluşları, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde çalışmalar devam ettirilecek. Özellikle çocuk ve gençlere yönelik tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurulması için çalışmalar yapılacak

-Merak uyandırılmasının önüne geçilecek

Aile ve okul ortamlarının önemine paralel olarak, doğrudan bu alana yönelik bilgilendirme amaçlı programlar düzenlenecek. Farkındalık artırıcı bilgilendirme faaliyetlerinin uzman desteği ile risk analizi yapılarak verilmesine önem verilecek. Okullarda yanlış bilgilendirmeden dolayı merak uyandırmaması için "bağımlılık yapıcı maddeler ve zararları'' adı altında öğrencilere performans ödevi verilmemesi sağlanacak.

Konunun uzmanı olmayan kişilerce ''madde bağımlılığı ve zararları'' hakkında öğrencilere seminer düzenlenmemesi konusunda önleyici çalışmalar yapılacak. Çocuk ve gençlerin spor, sanat ve kültür gibi etkinliklere yönlendirilmesi sağlanacak.

Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı ve bağımlılığını özendirecek, merak uyandıracak ve toplumda panik havası yaratacak her türlü bilgilendirmeden kaçınılacak.

-Kahvehaneler, internet kafeleri periyodik denetlenecek

Zararlı alışkanlıklara yönelik önleyici tedbirlerin alınması için kamu kurum ve kuruluşlarıyla kahvehane, internet kafe gibi umuma açık iş yerlerinin denetimlerinin periyodik yapılması sağlanacak. Metruk, kullanılmayan boş yapıların suç mekanı olması önlenecek. Eğitim kurumlarının çevresinde bulunan iş yerlerinde satışı serbest sigara, alkol gibi madde satışları denetlenecek.

Çocuklar ve gençlerin boş zamanlarını değerlendirmelerine yönelik çocuk ve gençlik merkezleri kurulacak, kamp alanı düzenlenecek. Sürücülerin trafiğe alkollü çıkmasının engellenmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla eğitimler ve bilgilendirme çalışmaları yaygınlaştırılacak.

Öte yandan infaz kurumlarındaki bağımlıların topluma kazandırılmaları ve bağımlı olmayan kişilerin korunmaları sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber