Dosya masrafları bir bir ödeniyor

Bankaların tüketici kredilerinden aldığı dosya masrafları, mahkeme yoluyla bir bir geri ödeniyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Şubat 2014 12:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Dosya masrafları bir bir ödeniyor

2009 yılında Garanti Bankası Atrium şubesinden 179 bin 294 lira kredi çeken tüketici Özlem Eşref Günay, Yargıtay'ın verdiği emsal teşkil eden kararının ardından kendisinden alınan bin lira dosya masrafının iadesi için hakem heyetine başvurdu. Günay'dan aldığı masrafı önce geri ödeyen banka, daha sonra paranın iadesi için Bakırköy 2. Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı, 4822 satılı kanunla değişiklik ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun ilgili maddeleri gereğince tüketici şikayetinin kabulüne, banka tarafından alınan bin liralık dosya masrafının tüketiciye iadesine hükmetti.

SÖZLEŞME 'İYİ NİYET' KURALINA AYKIRI

Bankanın davacı aleyhine açıp kullandırdığı kredinin dayanağının 'standart sözleşme' olduğuna dikkat çeken mahkeme, tüketiciyle müzakere edilmeden tek taraflı olarak dosya masraflarının sözleşmeye konduğunu ve bunun 'iyi niyet' kuralına aykırı olduğuna hükmetti.

Kredi miktarı 300 milyar Euro'yu buldu

Banka kredisinin en çok kullanıldığı ülkelerden biri olan Türkiye'de kredi sayısı toplamda 75 milyonu aştı. Kullanılan kredi miktarı toplamda 300 milyar Euro'yu buldu. Vatandaşların, banka kredileri sırasında alınan dosya masrafları için hakem heyetlerine başvurmaları gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber