Ömür boyu fişleme Anayasa'ya aykırıdır

Adalet Bakanlığı suçunu çekmiş kişilerin ömür boyu hak yoksunluğuyla karşı karşıya bırakılamayacağını belirtti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Şubat 2014 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ömür boyu fişleme Anayasa'ya aykırıdır

ÖNDER YILMAZ

İstanbul'dan R.B. adlı vatandaş ile Ankara'dan M.E.B. adlı vatandaş, avukat olduklarını, adli sicil arşiv kayıtlarının silinmesine rağmen, KİHBİ (Kaçakçılık İstihbarat Hakerat ve Bilgi Toplama) sistemi nedeniyle silah alma başvurularının reddedildiğini belirterek, TBMM Dilekçe Komisyonu'ndan çözüm bulmalarını istedi. Dilekçe Komisyonu, her iki ayrı başvuruyu Adalet ve İçişleri bakanlıklarına gönderdi.

Adalet Bakanlığı, Dilekçe Komisyonu'na, gönderdiği yanıtta insanın ölünceye kadar yakasını bırakmayan KİHBİ düzenlemesini eleştirdi. Bakanlık, "TCK'da bir suçtan mahkumiyetin kanuni neticesi olarak ömür boyu hak yoksunluğu öngörülmemiş, yoksunluk belli bir süre ile sınırlandırılmıştır. Söz konusu hak yoksunlukları kural olarak cezanın infaz süresiyle sınırlıdır. Hapis cezanın infazı tamamlandıktan sonra TCK'daki hak yoksunlukları kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Belirli bir meslek ya da sanatı icra edebilmek veya belirli bir ruhsatı alabilmek bakımından özel kanunlarda düzenlenen hak yoksunluklarının bulunmaması gerekir" dedi. Adalet Bakanlığı, memnu hakların infazın tamamlanmasından 3 yıl sonra iade edildiğini anımsattı.

'Düzenleme adil değil'

Adalet Bakanlığı şunları kaydetti: "Arşiv kaydına alınmanın gerekçesini oluşturan kurumlar ilk mahkumiyet kararından belli bir süre geçtikten sonra kişi hakkında aleyhe bir sonuç doğurmadığı halde, söz konusu kayıtların (KİHBİ) kişinin ölümüne kadar veya kaydın girildiği tarihten itibaren 80 yıl süreyle arşivde muhafaza edilmesi gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu kural, adil ve hakkaniyete uygun bir düzenleme niteliğinde değildir. Kişinin belli bir tarihte aldığı herhangi bir mahkumiyet kararına ilişkin kaydın kişinin ölümüne kadar muhafaza edilmesi, cezaların ıslah edici olma amacı ile bağdaşmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber