Yabancı uyruklulara Türkiye'de okutman olma fırsatı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Ersel Aydınlı yabancı uyruklu okutmanların üniversitelere yerleştirilmesi amacıyla işbirliği protokolüne imza attı.
Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2014 18:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Yabancı uyruklulara Türkiye'de okutman olma fırsatı

Yükseköğretim Kurulu ve Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu'nun ortak çalışması ile üniversitelere İngilizce Öğretim Asistanlığı (ETA) programı kapsamında İngilizce Okutmanlar yerleştiriliyor.

"Fulbright U.S. Student Program"ın bir parçası olan Fulbright ETA Programı, anadili İngilizce olan ABD vatandaşı bursiyerleri Türkiye'deki üniversitelerde İngilizce okutmanları olarak görevlendirerek ev sahibi ülke öğrencilerinin İngilizce dil becerilerini ve ABD hakkındaki bilgilerini geliştirmeyi hedefliyor. Bu programla aynı zamanda Amerikalı bursiyerlerin de bulundukları ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmeleri amaçlanıyor. İngilizce okutmanı olarak Türk üniversitelerinde görevlendirilen bursiyerler, programın gerektirdiği öğretim sorumluluklarının yanı sıra, kendi kişisel eğitim ve araştırma konuları üzerinde de çalışmalar yapabiliyor.

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu her dönem başında yeni gelen İngilizce Okutmanları için bir haftalık zorunlu bir oryantasyon programı ve her yarıyılda 2-3 günlük bir değerlendirme toplantısı düzenliyor. YÖK de bu programlara katılım için okutmanlara gerekli izinleri vermekle birlikte, üst düzey katılım ve lojistik destek sağlıyor.

2010-2011 akademik yılından bu yana yerleştirilen ETA'lerin toplam sayıları ve yerleştirildikleri üniversite sayıları aşağıdadır.

(2010-2011 akademik yılından bu yana yerleştirilen ETA'lerin toplam sayıları ve yerleştirildikleri üniversite sayıları)

Akademik Yıl Üniversite Sayısı ETA Sayısı
2010-2011 37 54
2011-2012 20 60
2012-2013 30 67
2013-2014 28 77

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu Hakkında

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, ya da diğer bir adıyla Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu, 1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşma ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen 13 Mart 1950 tarih ve 5596 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalarına başlamıştır. Fulbright Eğitim Komisyonu, Türk ve Amerikalı üniversite mezunlarını, akademisyenleri, sanatçıları ve kamu görevlilerini eğitim, yaşam ve seyahat masraflarını kapsayan burslarla desteklemekte ve ABD'de eğitim almak isteyen Türk öğrencilere danışmanlık hizmeti sunuyor.

Komisyonun bütçesi 1949 yılındaki kuruluşu itibariyle, Türk ve Amerikan Hükümetleri tarafından ortaklaşa oluşturulmakta. 2014 yılında kuruluşunun 65. yılını kutlayacak olan Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, kurulduğundan bu yana 5 bin 200'den fazla Türk ve Amerikalı öğrenci ile akademisyene burs olanağı sağladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber