28 Şubat mağdurları raporu hazırlandı
Eğitim-Bir-Sen, 28 Şubat döneminde mağdur olanları tespit etmek için hazırladığı raporu, ''Postmodern Darbe''nin 17. yıldönümünde kamuoyuyla paylaşacak.
Yıldız Aktaş
Eğitim-Bir-Sen, 28 Şubat döneminde mağdur olanları tespit etmek için hazırladığı raporu, ''Postmodern Darbe''nin 17. yıldönümünde kamuoyuyla paylaşacak.
Türk siyaset tarihine "Postmodern Darbe" olarak geçen 28 Şubat'a ilişkin yargılamalar devam ederken, bir taraftan da o dönemde mağdur olan kişilerin sayısı tespit edilmeye çalışılıyor. Eğitim-Bir-Sen, mağdurların sayısını tespit için "Rakamlarla 28 Şubat Mağdurları" başlıklı bir rapor hazırladı.
Raporla, kamuda ve eğitim hayatında yaşanan mağduriyetlerin ortaya çıkarılması amacıyla o dönemde, istifa, disiplin cezası gibi sıkıntılar yaşayan kişilerin sayısına ulaşılmaya çalışıldı. Rapor, 28 Şubat'ta Memur-Sen Mehmet Akif İnan Konferans Salonu'nda düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinde binlerce öğrenci, öğretmen, polis, mühendis, asker, doktor ve hemşirenin hukuk dışı yargılamalar ve baskılarla işinden ve eğitiminden olduğunu söyledi.
Bu mağduriyetlere uğrayan kişilerin o dönem kayıt altına alınmadığını belirten Özdemir, mağdurları tespit için yaklaşık bir yıldır çalışma yürüttüklerini dile getirerek, rakamların tamamına ulaşmak için uğraştıklarını ama kamunun bu konuda bilgi vermekte "çok cimri davrandığını" dile getirdi.
Çalışma kapsamında Türkiye'nin tüm illerinde sendikaları aracılığıyla araştırmalar yaptıklarını anlatan Özdemir, Türkiye'nin 11 ana bölgeye ayrılarak mağdurların tespit edilmeye çalışıldığını belirtti.
Rapor için Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da destek aldıklarını aktaran Özdemir, "28 Şubat sonucu eğitim ve çalışma hayatından mahrum bırakılanları, disiplin cezası alanları ve fişlemeleri tespit etmeye çalıştık. Dönemin aktörlerinin yargılandığı bir süreçte, hala mağdurların sayısının bilinmemesi büyük bir eksiklik. Bu kapsamda raporumuz bir ilk" dedi.
Raporu darbenin 17. yıldönümü olan 28 Şubat'ta açıklayacaklarını belirten Özdemir, tüm rakamları bir araya getirmenin, hükümetin özel bir çalışmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Raporun, alanda bilgi sahibi olmak isteyenlere önemli bir kaynak olacağını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:
"1997-2001 arası 4,5 yıllık sürede disiplin cezası alan, fişlenen, istifa eden veya ihraç edilenlere ulaşmak istedik. Raporda çok ilginç veriler var. Mesela, Milli Eğitim Bakanlığında 4 bin 625 personel fişlenmiş. Bu önemli bir sayı. Buna benzer rakamlar var.
Önemli bir eksiklik öğrenciler konusunda var. Çünkü resmi bir durum olmadığı için onları tespit etmek zor. Atılanlar var, okulu donduranlar var, kendisi bırakanlar var. Bu nedenle bu konuda bir sayı tespiti yapamadık. YÖK'ten ve diğer kurumlardan bilgi istedik ama dönüş olmadı. Zaten ellerinde bir şey yokmuş gibi davranıyorlar. Asıl çarpıcı rakamlar ulaşılabilirse, öğrencilerin sayısında."