'Türkiye 4 yıllık mucizeden sonra, yeni sınavlarla karşı karşıya'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2006 17:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Almanya'da haftalık yayınlanan ''Wirtschaftswoche'' adlı ekonomi dergisi, son gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye'nin ''4 yıllık ekonomi mucizesinden sonra, yeni sınavlarla karşı karşıya'' olduğunu yazdı.

Türkiye'ye ayrılan 14 sayfada, ekonomideki gelişmelere geniş yer verilen dergide yer alan yazıda, ''para biriminin değeri düştü, işsizlik yüksek, siyasi çalkantılar var. Türkiye 4 yıllık ekonomi mucizesinden sonra yeni sınavlarla karşı karşıya'' denildi.

Türkiye'nin hızlı şekilde yenilenmek için her türlü çabayı harcadığı belirtilen yazıda, ülkedeki hızlı ekonomik gelişmenin yabancı yatırımcıları da Türkiye'ye çektiğini, özellikle Alman yatırımcıların gelecekle ilgili bazı belirsizliklere rağmen Türkiye'de yatırım yapmaya hevesli oldukları ifade edildi.

Türkiye'deki büyük ekonomik gelişmeye rağmen işsizliğin azaltılamadığı görüşüne yer verilen yazıda, Türkiye'nin ihracatının da arttığı, ancak ithalatın daha fazla artığı kaydedildi.

Türk Lirası'nın değerindeki düşmeye de dikkat çekilen yazıda, Erdoğan hükümetinin ekonomi politikasının, Türk ekonomisini liberalleştirdiği ve yabancı yatırımcılara kapıları açtığı belirtildi.

İşadamı Cem Hakko'nun da tanıtıldığı yazıda, (son gelişmeler öncesi) İstanbul Borsası'ndaki hisselerin 3 yılda yüzde 400 oranında artması da önemli bir gelişme olarak nitelendirildi.

Borsadaki hisselerin yüzde 70'ine yabancıların sahip olduğuna işaret edilen haberde, Türkiye'nin AB üyeliği çabalarından dolayı borsada olumsuz gelişmelerin yaşanacağına da inanılmadığı ifade edildi.

Dergide ''Uzun yol'' başlığıyla yer alan bir başka yazıda da, Türkiye'nin 40 yıldan bu yana AB'ye girmek istediği, ancak bunun hala kesin olmadığı, Fransa ve Avusturya'nın bu konuda halk oylaması yapacağı kaydedildi.

AB Komisyonu üyesi Günter Verheugen'in, Türkiye'nin en erken 2015 yılında AB üyesi olabileceğine inandığı belirtilen haberde, Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin, ''2006 yılı sonuna kadar Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesiminden gelen uçak ve gemilere havaalanları ve limanlarını açmaması durumunda kesilebileceği'' görüşüne de yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber