İl Afette, sosyal denge sözleşmesi dönemi bitti

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinden sosyal denge sözleşmesi dönemi sona erdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Mart 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İl Afette, sosyal denge sözleşmesi dönemi bitti

Bir üyemiz tarafımıza şu şekilde bir mail göndermiş:

Merhabalar.
Bazı afet acil durum müdürlüğü personeli özel idarelerden sosyal denge sözleşmesiyle denge tazminatı almaktaydı. Yeni Büyükşehir kanunu ile özel idareler kapatıldığından özel idare personelleri dağıtıldı. Afet acil durum müdürlükleri de Afet Acil Durum Başkanlığına bağlandı. Yeni yasada yer alan bir ibare kafaları karıştırmaktadır. Sosyal denge alan kişiler sosyal denge almaya devam edecek mi?

CEVAP:

Gerçekten de, AFAD'a bağlı il afet ve acil durum müdürlükleri il özel idaresine bağlı oldukları için, bu birimlerdeki personel, sosyal denge sözleşmesi imzalayabiliyordu. Bu konuya ilişkin olarak 2012 yılında bir soruya verdiğimiz yanıtı görmek için tıklayınız.

Ancak, önce büyükşehir belediyesi kanunu ile büyükşehir olan illerde il özel idareleri kapatılmıştır.

Şimdi ise, AFAD'a ilişkin teşkilat kanununda yapılan bir değişiklikle, il afet ve acil durum müdürlüklerinin Valilik olan bağlantısı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklikle birlikte sadece büyükşehirlerde değil tüm illerdeki birimlerin bağlantısı değiştirilmiştir. Kanunun bu maddesi yürürlük tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği için, 27 Şubat'tan itibaren il afet ve acil durum müdürlüklerindeki personelin sosyal denge sözleşmesi alması mümkün değildir.

Diğer taraftan, bağlılığı il özel idaresinden AFAD'a alınan personelin mali hakları için bir geçici madde konulmuştur. Geçici madde şu şekildedir.

"(3) Bu madde uyarınca atanmış sayılan personelin yeni kadrolarına atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesine göre yapılan ödeme ile ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); yeni atandıkları kadrolara ilişkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atanmış sayıldıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir."

Bu madde gereğince, eski maaş ile yeni maaş arasındaki fark il afetteki personele fark tazminatı olarak verilecektir. Ancak iki ödeme bundan istisnadır. Birincisi fazla çalışmalar diğer ise 4688'in 32'isine göre yapılan ödemelerdir. Bu 32. madde ise sosyal denge sözleşmesini ifade etmektedir. 4688'in 32. maddesi şu şekildedir: "27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz."

Özetleyecek olursak, sosyal denge sözleşmesi, fark tazminatına dahil edilmeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber