Gazilik unvanına 25 yıl sonra kavuştu

Güneydoğu'da askerliğini yaparken bir çatışmada yaralanan kişiye, açtığı davanın olumlu sonuçlanmasıyla 25 yıl sonra gazilik unvanı verilip aylık bağlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2014 22:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Gazilik unvanına 25 yıl sonra kavuştu

Şırnak'ta askerliğini yaparken 1989 yılında teröristlerle girilen çatışmada yaralanan ve tedavi gördüğü hastaneden "Asker olabilir" raporu verildiği için "gazilik" unvanı kapsamının dışında bırakılan Bayram Gökdemir, mahkemede açtığı davayla 25 yıl sonra bu hakkı kazandı ve maaşını almaya başladı.

Gökdemir, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesinde düzenlenen basın toplantısında, 1989'da yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastaneden verilen rapor doğrultusunda terhis edildiğini bildirdi.

Memleketi Afyonkarahisar'a döndükten sonra psikolojik rahatsızlığının başladığını dile getiren Gökdemir, bunun 23 yıl sürdüğünü anlattı. Daha sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisinden (GATA) "Asker olamaz" raporu aldığını ve bununla Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurduğunu söyleyen Gökdemir, müracaatının reddedilmesi üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesine açtığı davayı kazandığı bilgisini verdi.

Gökdemir, 25 yıl sonra da olsa gazilik unvanı almaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

- "Mahkemenin kararı, yol gösterici olacak"

Derneğin Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ise Gökdemir ile yaklaşık 4 yıl önce tanıştıklarını anlattı.

Onun için GATA'da 18 aylık tedavi planlandığını ve "Askerlik, sebep ve tesirli olmuştur. Kronik nitelik kazanmış travma sonrası stres bozukluğu olmuştur. Askerliğe elverişli değildir" yazan rapor verildiğini aktaran Kumartaşlı, şöyle konuştu:

"Raporu aldıktan sonra maluliyet aylığı bağlanması için müracaat ettik ancak SGK yetkilileri, '25 yıl bu adam neredeymiş' diye ret cevabı verdi. Daha sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesine dava açtık. Dava görülürken askeri savcılıktan olumlu görüş verildi ama mahkeme, bu tür rahatsızlıkların arttığını belirterek Hacettepe Üniversitesinden uzmanlarla fikir alışverişinde bulundu. 'İnsanlar silahlı çatışma, deprem ve trafik kazası gibi nedenlerden dolayı böyle bir travma geçirebilir. Böyle bir rahatsızlık var' denilerek buradan da olumlu yanıt verildi. Mahkeme, bu olumlu görüşe rağmen tekrar GATA Profesörler Kuruluna bizi sevk etti. Oradan da aynı sonuçlu raporu aldık. Böylece dava bitti. Bayram Gökdemir, Türkiye'de ilk kez 25 yıl sonra gazilik aylığını aldı."

Kumartaşlı, "6'ncı derece ordu vazife malulü aylığı" bağlanan Gökdemir'in, davanın açılmasından itibaren 15 aylık biriken parasını da aldığını belirterek, mahkemenin kararının, benzer durumdaki kişilere yol gösterici olacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber